Din punct de vedere financiar, municipiul Constanța este la pământ. Administrația Chițac a reușit performanța de a aduce orașul în pragul falimentului, iar dezastrul îl resimțim toți.
De la reducerea numărului de autobuze care ies pe traseu până la tăierea rechizitelor pentru elevi, totul se răsfrânge asupra constănțenilor, chiar dacă mulți dintre ei își plătesc taxele și impozitele încă din primele zile ale anului.
Banii aceia trebuie, în mod normal, să se întoarcă în comunitate, să ridice calitatea vieții, să ofere cetățenilor care bagă mâna în buzunar un trai civilizat. Nu este cazul, pentru că Primăria Constanța a cheltuit mult și inutil în lucrări de proastă calitate și în spectacole electorale, iar astăzi am ajuns în situația în care se taie bani de peste tot.
Viața culturală a orașului e pusă pe butuci, pentru că s-au anulat toate finanțările pentru proiecte. Marea strategie realizată de experții lui Chițac a rămas doar pe hârtie. Renașterea culturală a Constanței s-a terminat, pentru că nu mai sunt bani.
Într-o situație disperată se află și Clubul Sportiv Municipal. Sute de oameni nu știu ce se va întâmpla cu ei, după ce Vergil Chițac i-a luat de la cluburile sportive la care activau și le-a promis o carieră de succes sub umbrela CSM.
”Am decis înființarea Clubului Sportiv Municipal Constanța când am văzut câți bani sub formă de granturi se scurgeau din buget pentru finanțarea unor echipe sportive. Bani, timp pentru evaluarea proiectelor și hârtii justificative, totul într-un proces complicat, costisitor și fără beneficii pentru municipalitate. (…). Mă bucur nespus că CSM Constanța a devenit o casă primitoare pentru toți sportivii orașului, începători sau experimentați, campioni sau nu”, spunea Chițac în 2022.
Doi ani mai târziu, în 2024, același Chițac pare că vrea să pună lacătul pe CSM, pentru că a tăiat la sânge fondurile clubului.
E disperare la CSM, sunt probleme cu plata salariilor, cu finanțarea secțiilor, cu proiectele, cu participările la competiții, cu tot ce ține de organizare.
Deși s-a lăudat cu ideea înființării clubului lui și cu performanțele sportivilor, astăzi Chițac nu mai este interesat de soarta acestora. Nu mai contează că le-a promis susținerea sa.
Vă prezentăm mai jos mesajul lui Andrei Constantinescu, un părinte al cărui fiu a semnat contract cu echipa de volei masculin a CSM Constanța, dar nu a mai fost convocat la antrenamentele echipei.
”Situația de la echipa masculină de volei CSM Constanța devine din ce în ce mai critică. Au de suferit sportivii, familiile lor, care-i văd frământându-se non-stop din cauza incertitudinii cu privire la viitor, dar și chiar Federația Română de Volei, care habar n-are pe câte echipe se poate baza în campionatul care bate la ușă.
Ceea ce veți citi în continuare ar putea fi considerat un text subiectiv, pentru că și Tudor, fiul meu, are de suferit din situația de la CSM Constanța, dar vă asigur că nu este sau că am făcut toate eforturile să nu fie. Dar faptul că de aproape o lună trecem toți cei din casă, împreună cu el, prin stresul incertitudinii de la CSM Constanța, mă face să știu exact ce simt și ceilalți jucători, dar și familiile lor de la începutul lunii august.
Pentru că să știți că este un mare stres să speri că ziua următoare va fi cea în care vei vedea notificarea că ai fost adăugat în grupul de WhatsApp al echipei. Să aștepți o convocare la antrenamentele echipei cu care ai semnat, dar ea să nu vină. Să aștepți, până la urmă, o veste – bună sau rea – care să te facă să înțelegi ce se întâmplă cu tine și cu cariera ta prezentă și viitoare. Deși tu ai semnat un contract, deși ai refuzat poate alte oferte tocmai pentru că știai că ai un contract și tocmai pentru că știai că la Constanța ai cele mai bune condiții de antrenament și de joc. Pentru că, vă spun cu mâna pe inimă, în sezonul trecut, primul al lui Tudor la echipa constănțeană, nu au existat nici un fel de probleme organizatorice, sportive sau de orice altă natură. Tocmai de aceea, nici nu a stat pe gânduri când i s-a propus prelungirea contractului cu un an.
Așa cum ați aflat deja din prosport.ro, situația de la CSM Constanța este incertă. De altfel, tocmai pentru a nu fi considerat subiectiv, am decis să nu redistribui acel material, care prezenta totul foarte corect, de altfel. Am vrut să nu se considere că fac presiuni pentru că am vreun interes, deși, evident, aveam. Doar că nu mi se părea corect să profit de site-ul meu pentru ceva ce putea fi interpretat ca fiind doar personal. Așa că am așteptat ziua de azi, marți, atunci când ar fi trebuit să fie acea ședință de la Primărie care să hotărască soarta echipei. O ședință care s-a transformat, din ce am înțeles ulterior, doar într-o discuție și atât.
Drept urmare, încă nu se știe dacă CSM Constanța va continua sau nu în Divizia A1. Ceea ce e foarte grav. Pentru că e data de 20 august, iar campionatul începe la 5 octombrie. Așa cum am mai spus, echipa nu are nici măcar grup de WhatsApp – în timpurile astea acela e primul pas în startul unui noi sezon -, așa că nu mi-aș ierta-o dacă nu aș interveni măcar acum, în al 12-lea ceas, pentru a încerca să-i fac pe cei de la CSM Constanța să conștientizeze cât rău fac prin menținerea acestei stări de incertitudine! Drept urmare, ceea ce veți citi în continuare este un mesaj pentru conducătorii clubului, pentru primar, pentru oricine are putere de decizie asupra echipei masculine de volei CSM Constanța. LUAȚI O DECIZIE!
Mesajul este simplu: dacă nu aveți bani, retrăgeți-vă din campionat! Dacă aveți bani, începeți antrenamentele! Dar luați o decizie ACUM. Nu vă puteți bate joc cu atâta nonșalanță de destinele unor tineri care nu au altă vină decât că vor să joace volei și că au avut încredere că pot face acest lucru la CSM Constanța. Pentru că asta faceți acum: vă bateți joc de ei.
Dacă eu, care să spunem că am mai multe conexiuni în lumea voleiului decât majoritatea, nu pot afla nimic despre soarta echipei, dar nu din rea-voință, ci pentru că nimeni nu știe nimic, ce să afle restul lumii? Ce să afle copiii – căci și la 22-23 de ani tot copii sunt pentru mine – legitimați la CSM, ce să afle familiile lor? Toți stau în așteptarea unui semn de la club ca rătăciții în deșert în așteptarea picăturilor de ploaie. Nu este corect față de ei, nu este corect față de familiile lor, nu este corect față de nimeni.
Dacă aveți bani și puteți continua activitatea, atunci chemați sportivii la antrenament, pentru că timpul trece și o să cădeți în extrema cealaltă, ajungând să vă faceți de râs în campionat, pentru că jucătorii oricât de buni ar fi nu pot evolua la valoarea lor dacă nu sunt pregătiți. Și până intră în formă vor trece 3-4 etape.
Dacă nu aveți bani, închideți taraba, dar anunțați Federația Română de Volei și jucătorii că vă retrageți. O să fie dureros pentru cei implicați, dar o să fie corect. Și așa le veți demonstra celor care sunt agățați de voi că îi respectați. Pentru că de anunțul vostru depind foarte mulți oameni și foarte multe destine și chiar nu mai este timp!
Pe de o parte depind jucătorii, care în al 12-lea ceas ar putea încerca să-și găsească un nou angajament. Dar una e să negociezi din postura de jucător liber – dacă echipa la care e legitimat se retrage, jucătorul devine automat liber să se transfere gratis oriunde – și alta e să știi că ești agățat de o echipă care poate să decidă oricând că e timpul pentru performanță.
Pe de altă parte, de anunțul vostru de retragere depinde și soarta Diviziei A1, dar și a echipei care s-ar putea gândi să vă ia locul în prima divizie. Una e să ai buget de Liga 2 și să afli că poți juca în prima divizie cu 3 săptămâni înaintea startului campionatului și alta e să afli că poți juca în Divizia A1 cu 6 săptămâni înainte, pentru că s-a eliberat un loc.
Nu vă mai bateți joc de oameni și asumați-vă o decizie! Nu e vorba de lansarea unei rachete nucleare, nu e vorba de soarta pământului, nu e vorba nici măcar de stabilirea prețului la pâine, ci de retragerea sau începerea activității unei echipe de volei. S-au mai retras echipe și nu s-a făcut gaură în cer, dar au anunțat din timp. Acum deja nu mai e timp. Și voi îi țineți pe toți în joc de glezne.
Inclusiv Federația Română de Volei are de suferit, pentru că nimeni de acolo nu știe dacă vor fi 12 echipe sau 11. Nici nu ar avea cum să știe și nu ar fi corect să bănuiască sau să ia o decizie, atâta vreme cât nu vine o comunicare oficială de retragere a unui club cu probleme, oricare ar fi acela.”
Materialul integral: https://doarvolei.ro