Dacă proiectul Maritimo este sau nu un succes, categoric nimeni n-o poate spune azi. O astfel de afacere trebuie, la fel ca fundaţia unei case, să treacă prin cel puţin 4 anotimpuri că să fie declarată stabilă sau nu. În acest moment cei de la Maritimo fac numai speculaţii, deoarece nu pot pune cifrele pe masă – pentru că nu le deţin.
Există posibilitatea ca acest proiect să devină unul de mare succes dacă managementul Maritimo va adopta decizii pricepute. Dintr-un mall poţi face aproape orice, în Moldova s-au ţinut chiar şi slujbe bisericeşti în mall-uri (şi nu la inaugurare…!). Mall-urile, succesul lor, depinde de doi factori principali:
a) puterea de cumpărare (a zonei acoperite) ;
b) rezistenţa şi prezenţa pe piaţă a marilor lanţuri de magazine (în calitate de chiriaşi ai mall-urilor) ;
Dacă puterea de cumpărare este mică, chiriaşii sunt obligaţi să facă pasul în spate. La fel, dacă în ţările de origine marile lanţuri de magazine încep să resimtă presiuni financiare (de exemplu Spania , Portugalia, Italia…) atunci expunerea acestora pe pieţele emergente sau de risc urmează să fie redusă în mod vizibil. În principiu, orice companie din acest domeniu (vânzări cu amănuntul) are interesul să se extindă cât mai mult şi să fie prezentă în cât mai multe spaţii adecvate (gen mall). Este o chestiune, ce ţine în mod absolut de vânzările cu amănuntul, deoarece aici dictează volumele mari şi nu clienţii mari. Cu alte cuvinte, magazinele n-au interesul să se retragă, însă pentru această etapă schimbările de strategie sunt o măsură firească. Maritimo se bazează pe doi piloni de rezistenţă: Primul pilon este hipermarketul Auchan iar celălalt este INDITEX (care deţine magazinele ZARA, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Oysho şi Massimo Dutti). Aceşti doi stâlpi de rezistenţă au fost aşezaţi strategic, unul pe partea de alimentaţie şi bunuri diverse (Auchan) iar celălalt pe zona de galerie pentru sectorul fashion-retail (grupul INDITEX).
Auchan este controlat de un controversat avocat român
AUCHAN ROMANIA SA de exemplu se dovedeşte pe creştere, în ultimii 5 ani, cifra de afaceri fiind mereu majorată (de exemplu, în 2010, Auchan a avut o cifră de afaceri de 1.498.002.996 RON). Această companie este deţinută în România de alte două entităţi, respectiv „AUCHANHYPER”, din Franţa, cu 99,86% din capitalul social, diferenţa aparţinând companiei olandeze MONICOLE EXPLOITATIEMAATSCHAPPIJ B.V. Partea de management este împărţită între un român şi doi francezi, compania fiind astfel reprezentată la nivel adminsitrativ de avocatul Ernest Virgil Popovici (de la Popovici, Niţu & Asociaţii) alături de francezii Philippe LeGrignou şi Bertrand Mulliez. Poate părea o mare coincidenţă, dar avocatul Ernest Virgil Popovici se pricepe la afacerile de pe litoral mai mult decât se vede la prima vedere. Astfel, acesta a fost asociat alături de Claudiu Tusac, Vasile Paraschiv şi belgienii Marc Gunsbourg şi Marc Van Mael în afacerea TRANSBITUM SA . Ernest Virgil Popovici este un avocat din Bucureşti deosebit de influent, implicat în mod activ în afacerile din domeniul energetic, cu precădere pe zona surselor alternative (eolian şi solar).
Umbra lui Popovici la Romenergo
Una dintre cele mai cunoscute afaceri în care a fost implicat până acum avocatul Ernest Virgil Popovici este compania ROMENERGO SA din Bucureşti, care în 2007 a dezvoltat Telegondola din staţiunea Azuga, în parteneriat public-privat cu Primăria Azuga. La data de 6 Iunie 2006, compania ROMENERGO SA a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei privind ,,Lucrările de reabilitare a ecluzei române din cadrul Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I” (lucrări aprobate prin HG nr.956/15.06.2004). În aprilie 2011, compania ROMENERGO SA a preluat uzina IMGB-FECNE – care se ocupă de execuţia de echipamente nucleare pentru centrala de la Cernavodă. La nivelul anului 2010, compania ROMENERGO era deţinută de offshore-ul cipriot ROMENERGO HOLDINGS LTD (acţionar majoritar) şi de societatea românească ARIS CONSULT INVEST SRL (administrată de cetăţeanul român El Lakis Najib). Funcţiile de administratori la ROMENERGO SA erau deţinute de avocatul Ernest Virgil Popovici, El Lakis Najib şi Dragoş George Bilteanu (devenit peste noapte cel mai tânăr milionar al României).
Inditex o afacere de proporţii imense
Al doilea pilon de susţinere comercială al Maritimo Shopping Center, Grupul INDITEX (Industria de Diseño Textil S.A.), este un conglomerat economic cu sediul central în Spania, Curuna, Galiţia, alcătuit din societăţi ce operează pe diverse ramuri economice: construcţii, mobilier, instalaţii sanitare şi electrice, fabricarea produselor vestimantare, producţie de încălţăminte, vânzări cu amănuntul şi altele. La nivel central, grupul INDITEX este deţinut de miliardarul spaniol Amancio Ortega Gaona. Acesta deţine controlul a 59,294% din INDITEX SA prin intermediul a două persoane juridice înmatriculate în Spania, provincia Coruña fiind vorba de „GARTLER S.L.” şi „PARTLER 2006 S.L.” Diferenţa de 40,706% este listată pe Bursă.O altă companie care deţine acţiuni INDITEX într-o proporţie semnificativă este CAÑABARA INVERSIONES, S.I.C.A.V. S.A. adică 0.01%. Chiar dacă nu este interesat în general de alte afaceri (că oricum nu mai are timp!), Amancio Ortega a achiziţionat în anul 2005, un pachet de 4,95% din capitalul social al băncii spaniole Banco Pastor SA, contra sumei de 122,7 milioane de euro. Managemnetul grupului este asigurat de Pablo Isla Álvarez de Tejera care ocupă simultan poziţiile de CEO şi Preşedinte AGA la INDITEX.
Pablo Isla nu este un manager oarecare. Acesta şi-a început cariera ca avocat public pe lângă Guvernul Spaniol (Abogado del Estado) lucrând prima dată la Ministerul spaniol al Transporturilor, Turismului şi Comunicaţiilor. În 1991 a fost mutat la Direcţia Generală a Serviciului Juridic servind din această postură, în mod direct, Guvernul Spaniei. Din 1992 până în 1996 a ocupat funcţia de Director al Departamentului Juridic al Banco Popular Español (parte a GRUPO BANCO POPULAR). Din 1996 a fost numit Director General în cadrul Ministerului spaniol al economiei, unde a condus Departamentul Patrimoniu al Trezoreriei spaniole. Ulterior, din 1998 până în anul 2000, a revenit la Banco Popular Español pe funcţia de Secretar General. După câţiva ani petrecuţi în sistemul bancar, în iulie 2000, Pablo Isla a fost angajat Preşedinte şi Director General la compania Grupo Altadis – unul dintre cei mai mari producători europeni de ţigări, specializat pe produse specifice (din categoria luxury) cum sunt trabucurile cubaneze. În iunie 2005, Pablo Isla a fost numit Vicepreşedinte şi CEO al Grupului spaniol INDITEX, iar în vara lui 2010, în urma retragerii din activitate a acţionarului majoritar (Amancio Ortega Gaona), Pablo Isla a devenit CEO şi Preşedinte al AGA. Pe lângă funcţiile deţinute la INDITEX, Pablo Isla mai este şi Director la compania spaniolă Telefonica, S.A. (spacializată în comunicaţii pe zona Spania, Europa şi America Latină). După retragerea oficială din activitate, Amancio Ortega şi-a lăsat totuşi un succesor important în companie, pe fiica sa Marta Ortega Pérez (născută în 1983) care deţine şi funcţiile de vicepreşedinte la companiile tătălui („GARTLER S.L.” şi „PARTLER 2006 S.L.”). Prin intermediul celor două societăşi, ce deşin majoritatea acţiunilor INDITEX, tânăra Marta Ortega Perez controlează practic grupul, preşedintele AGA, Pablo Isla fiind numit de către acţionarii majoritari.
S-a speculat mult timp faptul că, sucesul grupului se datorează şi susţinerii primite în mod direct de la Casa Regală Spaniolă care şi-a investit în timp o parte din bani în acţiuni INDITEX. Datorită dezvoltării fără precedent din ultimii 10 ani, acest retailer a fost denumit adesea de presa spaniolă „Uraganul ZARA” (Huracán Zara).