AcasăActualitateS-au finalizat lucrările la „Extinderea spre sud a danei de gabare”

S-au finalizat lucrările la „Extinderea spre sud a danei de gabare”

„Extinderea spre sud a danei de gabare” este o investiţie care are ca scop îmbunătăţirea infrastructurii portuare şi eficientizarea operaţiunilor portuare, în vederea sporirii atractivităţii faţă de utilizatori şi creşterea traficului de nave în porturile dunărene şi maritime.

S-a realizat un teritoriu portuar suplimentar de 10.900 mp, care oferă condiţii pentru executarea unor lucrări de suprastructură ce vor conduce la un spor de trafic în port, crescând şi veniturile CN APM  SA prin închirierea teritoriului nou creat, cât şi din traficul suplimentar.

De asemenea s-a extins actualul cheu, în vederea eficientizării activităţii portuare desfăşurate în zonă, prin construirea unui nou front de acostare în lungime totală de 171 ml (85 ml latura de sud şi 86 ml latura de est-vest).

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 – 2013), Axa prioritară 2 – „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem naţional de transport”, domeniul major de investiţie 2.3 – „Modernizarea şi dezvoltarea porturilor maritime şi fluviale”.

Valoarea totală a proiectului: 24.496.819 lei, inclusiv TVA, din care valoarea eligibilă este de 12.432.548 lei, iar contribuţia Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 10.567.666 lei şi buget de stat 1.864.882 lei.

Constructor:

SC SCIM SA, liderul asocierii dintre SC SCIM SA,  SC ARGOS Industrial Construcţii SRL şi SC TRACTEBEL Engineering SRL (proiectant).

Consultant:

SC CINNAMON Project SRL, liderul asocierii dintre SC CINNAMON Project SRL Bucureşti şi MH POLY Consultants&Engineers BV Olanda.”

Lucrările au constat în realizarea unui cheu de greutate cu o lungime de 171 m. S-au folosit, printre altele, 62.000 tone de piatră şi 88.200 metri cubi de pământ pentru obţinerea noului teritoriu de 10.900 metri pătraţi.

S-au turnat şi montat 214 bucăţi de blocuri prefabricate din beton cu greutatea de cca. 100 t/bucată, montate suprapus, formând “pile” independente de 5,50 m lungime.

Blocurile prefabricate au fost montate pe un pat de fundare alcătuit la bază dintr-un strat de piatră spartă de 50 cm grosime şi două straturi de piatră brută sortată de 10-50 kg/bucata, iar la partea superioară, stratul de piatră brută fiind nivelat cu piatră spartă.

Câte 6 pile sunt solidarizate la partea superioară cu un coronament din beton slab armat, turnat monolit. În coronament sunt înglobate accesoriile de cheu, respectiv bolarzi de 1.000 KiloNewtoni realizaţi din fontă, piesele metalice pentru prinderea amortizorilor, cămine pentru utilităţi,etc.

După punerea în operă a ultimului bloc prefabricat de cheu şi înaintea turnării coronamentului, în vederea consumării în mare parte a tasării patului, pilele din blocuri au fost supraîncarcate, fiecare cu câte trei blocuri de 100t/buc. aşezate suprapus.