AcasăActualitateRectorul şi prorectorul Universităţii "Ovidius", trimişi în judecată pentru luare de mită

Rectorul şi prorectorul Universităţii "Ovidius", trimişi în judecată pentru luare de mită

Rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Tiberius Epure, şi prorectorul Gabriela Stanciu, demişi din funcţii de Senatul instituţiei, au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că au luat mită de la mai multe persoane pentru a le da răspunsurile la admiterea la Facultatea de Farmacie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Tiberius Dănuţ Epure, în stare de arest, şi pe Gabriela Stanciu, pentru luare de mită şi folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Alături de aceştia vor fi judecaţi Stere Tala şi Lucica Toader, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, Tiberius Dănuţ Epure, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prin intermediul lui Stere Tala, a pretins de la o persoană 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziţie, înaintea examenului, subiectele la disciplinele de concurs pentru admiterea la Facultatea de Farmacie, astfel încât o candidată să fie admisă fraudulos.

„La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conţineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie şi chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuţ i-a indicat aceleiaşi persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să înveţe numărul întrebării şi literele aferente răspunsurilor corecte. În demersul său de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuţ a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani”, au scris procurorii în documentul citat.

De asemenea, în 18 iulie, Tiberius Dănuţ Epure ar fi pretins de la o persoană 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie, au precizat procurorii.

Fostul prorector al Universităţii „Ovidius”, Gabriela Stanciu, este acuzată că, în cursul lunii iulie 2012, a primit mită 1.500 de euro de la Lucica Toader, pentru a facilita admiterea fiicei acesteia la Facultatea de Farmacie. În cursul aceleiaşi luni, Stanciu i-ar fi pus la dispoziţie Lucicăi Toader câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie şi chimie.

„În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» din Constanţa”, susţin procurorii.

În 30 iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Tiberius Dănuţ Epure şi Stere Tala. Ulterior, în 6 august, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul lui Tala şi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

În cazul Gabrielei Stanciu, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile şi au instituit obligarea acesteia de a nu exercita funcţia de prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe sume de bani aparţinând lui Epure şi Stanciu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie.

Rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa Tiberius Dănuţ Epure şi prorectorul Gabriela Stanciu au fost demişi din funcţii miercuri, de Senatul universităţii.