Parcurile sunt motorul orașelor moderne, oferind rezidenților un refugiu de liniște, dar și un loc pentru activități sociale și recreative. Acestea ajută la combaterea poluării, promovează biodiversitatea, reglează temperatura și umiditatea și devin liant în coeziunea socială.
România se confruntă cu provocări legate de extinderea urbană și conservarea spațiilor verzi. Noile proiecte de dezvoltare urbană includ planuri pentru crearea și întreținerea parcurilor și a zonelor verzi, toate acestea pentru a putea asigura un echilibru între dezvoltarea economică și bunăstarea ecologică și socială a comunităților. În acest context, în orașele Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, compania IULIUS a fost pionier în integrarea naturii în proiectele sale de regenerare urbană, investind peste 18 milioane de euro în crearea a 13 hectare de spații verzi.
Iulius Town Timișoara
În grădinile IULIUS, copiii se pot juca în voie pe iarbă sau se pot distra în spațiile destinate lor, cei mai în vârstă se pot bucura de pauzele de odihnă pe bancă și de momentele de socializare, tinerii și adulții de plimbările matinale sau nocturne, orele de alergare sau mers cu bicicleta, ședințele foto sau picnicurile cu cei dragi, dar și de numeroasele evenimente. De altfel, anul trecut, conform unui clasament realizat de clubulcopiilor.ro, care a luat în considerare recenziile oferite pe Google Maps, a reieșit că acestea sunt în top 10 cele mai frumoase parcuri din România, iar grădinile Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara au ocupat chiar primele două poziții. Rezultate de înțeles pentru cei care le-au vizitat sau dacă faci o plimbare virtuală prin aceste parcuri, printr-o galerie foto impresionantă accesibilă pe site-ul www.iuliuscompany.ro.
Parcuri unice în România
https://www.youtube.com/watch?v=FVPW74yDUWw
Iulius Gardens din Iulius Town Timișoara, parcul Palas Iași și Iulius Parc, din proximitateaIulius Mall Cluj, au câteva particularități care le fac unice în România: sunt integrate în proiecte mixed-use, astfel că pe lângă spațiile verzi spectaculoase, oamenii au acces la restaurante, cafenele sau diverse servicii; se pretează organizării diverselor evenimente (concerte, seri de film, spectacole de teatru, street food, sesiuni de sport, expoziții etc.), dar se diferențiază și prin modul de amenajare. Acestea au fost realizate de echipe de specialişti din Italia, Germania şi România, iar copacii sunt aduși cu ani înainte din Italia și aclimatizați în pepiniere temporare, astfel încât atunci când sunt relocați în parcuri să ofere umbră încă de la început, dar și un adevărat spectacol vizual. Astfel, mulți dintre arbori au deja înălțimi de până la 12 – 13 metri, atunci când sunt plantați, creând impresia că au fost acolo dintotdeauna.
„Motivul principal pentru soluţia de a achiziționa vegetaţia din Italia se datorează prezenței unei tradiții de secole în cultivarea plantelor mari în pepinieră, practică încă subdezvoltată în România. Pentru a obține plante de dimensiunile copacilor aduşi în parcurile Iulius este nevoie de timp considerabil, variind de la 40 la 60 de ani, această perioadă îndelungată de creștere contribuind la rezistența și frumusețea lor. Este important de subliniat că plantele nu au fost alese la întâmplare, selecția a fost efectuată cu mare grijă și, din acest motiv, toate s-au adaptat, fără să avem pierderi”, explică Ennio Fasolli, consultant în realizarea grădinilor urbane IULIUS.
Iulius Town Timișoara
Mai mult decât atât, peisagiștii IULIUS au gândit de la început mixul de specii, astfel încât grădinile să fie frumoase în orice sezon. În parcul Palas Iași, de exemplu, piesa de rezistență este constituită de aleea de Ginkgo Biloba, probabil unicat în România, alături de magnoliile presărate în tot parcul și pergolele de glicină, dar și aleile de trandafiri și copacii Lichidambar, care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. „Atunci când alegem soiurile de plante pentru parcurile noastre luăm în considerare cu atenție climatul specific și tipul de sol al locului în care vom lucra”, a adăugat Ennio Fasolli.
Un alt atu al acestor parcuri este gazonul special, de trafic intens, pe care vizitatorii se pot așeza pentru a citi o carte sau pur şi simplu pentru a se plimba sau sta pe iarba verde.
Ennio Fasolli: „Gazonul din parcurile Iulius nu se realizează prin utilizarea unei singure varietăți de semințe, ci mai degrabă cu un amestec de esențe care au sarcina de a acoperi uniform solul pe măsură ce cresc. Acest amestec este deosebit de potrivit pentru călcare și rezistență la atacurile fungice frecvente în perioadele de umiditate maximă. Este de culoare verde intens și, evident, frumos de privit, invitând să fie pășit”.
Palas Iași
Deloc neglijabil este și faptul că miile de copaci și arbuști creează un adevărat scut, cu un impact cuantificabil asupra mediului. Potrivit specialiștilor, grădinile IULIUS absorb anual peste 75 de tone de CO2.
Și la Constanța, unde compania IULIUS are în vedere dezvoltarea unui proiect de reconversie urbană de peste 800 milioane de euro, vor fi integrate și spații verzi generoase, asemănătoare celor deja dezvoltate în proiectele din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Acestea vor deveni locul unde comunitatea își va da întâlnire și își va petrece timpul liber în natură.
Iulius Cluj
[…] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “atacdeconstanta.com” […]