AcasăActualitateProiect de 50 de milioane de euro, iniţiat de RAJA pentru regiunea...

Proiect de 50 de milioane de euro, iniţiat de RAJA pentru regiunea Constanţa – Ilfov

Directorul RAJA Constanţa, Felix Stroe, a semnat ieri la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice 5 contracte de lucrări și 2 contracte de servicii pentru finanţarea proiectului “Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”.

Valoarea investiţiei este de 49.717.609 euro, din care SC RAJA SA asigură o cofinanțare de 13.638.115 euro, iar consiliile locale asigură o cofinanțare 360.795 euro iar restul sunt bani obţinuţi din fonduri europene.

Proiectul face parte din Programul Operațional Sectorial de Mediu (2007 – 2013), Axa prioritară 1, fiind unul extrem de ambiţios, lucrările trebuind să fie finalizate până la sfârşitul anului 2015.

Prezent la eveniment, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice – Attila Korodi a felicitat compania de apă constănţenă nu doar pentru iniţiativa de a investi în zona Corbeanca-Buftea-Crevedia ci şi pentru capacitatea ridicată de atragere de bani europeni.

Salut iniţiativa RAJA, de a veni în ajutorul celor de la Ilfov, înţelegând necesitatea dezvoltării proiectelor de alimentare cu apă şi canalizare în toată România. Până la sfârşitul anului 2015 ar trebui să atragem 3 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, ca să putem spune că am atras tot ce era ca finanţare pentru România. Anul acesta am reuşit să atragem peste 350 de milioane de euroa declarat minstrul Attila Korodi.

Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt 114.552 locuitori, de pe raza a două județe: Constanța și Ilfov.

Timpul este foarte scurt şi avem de realizat lucrări extrem de complexe. Constructorii trebuie să lucreze în trei schimburi pentru ca termenele să poată fi respectate. Este necesar ca toţi să ne mobilizăm. Până la sfîrşitul  anului 2015 proiectul trebuie încheiat cu totul deci nu ne permitem întârzieri”, a declarat directorul RAJA Constanţa, Stroe Felix.

Pentru Buftea şi Corbeanca, iniţiativa regiei de apă din Constanţa era una absolut necesară deoarece în aceste localităţi nu există încă sistem de canalizare iar numărul familiilor racordate la apă curentă este foarte mic.

Domnul Stroe a înţeles problemele noastre şi a venit cu soluţii. Vorbim în primul rând de igienă şi de starea de sănătate a locuitorilor. Pentru Corbeanca se demarează un proiect cu canalizare vacuumată, revoluţionar în România. Vom avea 4 staţii de vacuum şi zeci de km. de reţea de apă” a spus primarul comunei Corbeanca – Anton Valeriu.

Investițiile la nivelul sistemului de alimentare cu apă potabilă cuprinse în programul „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”  sunt: realizarea a 95 km de rețea, executarea a 19 foraje pentru puțuri de adâncime medie, construcția a două stații de pompare cu funcționare automată, a trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc și a 3 stații de tratare a apei potabile, dar și realizarea a 7.400 de branșamente noi la rețeaua de apă potabilă.

La nivelul sistemului de canalizare se vor executa următoarele lucrări: extinderea cu 109 km a rețelei existente, construcția a 19 Stații de pompare a apei uzate cu funcționare automată, a unei stații de epurare a apelor uzate în Orașul Buftea ce va deservi localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca, dar și realizarea a 7.400 de branșamente noi la rețeaua de canalizare menajeră.

RAJA este operatorul de apă din România cu cele mai multe proiecte cu finanţare de la U.E. Compania a accesat, până în prezent, fonduri de peste 350 de milioane de euro, iar pentru perioada 2014 – 2020 compania constănţeană intenţionează să acceseze fonduri de peste 500 de milioane de euro