AcasăActualitatePreţuri tot mai mari: Scumpiri în lanţ în următoarele luni

Preţuri tot mai mari: Scumpiri în lanţ în următoarele luni

Banca Naţională a României prevesteşte vremuri grele: preţurile alimentelor vor creşte în următoarele luni. 

România a avut în septembrie cele mai mari preţuri la alimente din Europa de Est, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Iar preţul lor nu va scădea în următoarele 11 luni. Ba mai mult, scumpirile se vor menţine până în luna august a anului viitor.

Cele mai mari creşteri de preţuri vor fi, în continuare, tot la fructe, legume şi ouă. Iar inflaţia, indicatorul care măsoară preţurile de consum, va creşte peste aşteptările băncii naţionale.

„De scumpiri nu vom scăpa niciodată şi nimeni nu vrea să scape de scumpiri, dar să fie moderate. Dacă scad preţurile, se golesc pieţele, pleacă investitorii şi nu mai au oamenii ce să cumpere”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Unii spun că o inflaţie modică este ca un pahar bun de vin băut seara. Important e să bei doar unul. Banca Naţională a făcut o prognoză pentru anul viitor, probabil o să avem o inflaţie de 5% în prima parte, dar în a doua jumătate ne dorim o scădere către 3%”, a mai spus Vasilescu.

Şocul inflaţionist din luna septembrie, când rata lunară a fost de 1,18 la sută, se va simţi până în august 2013, iar această evoluţie a determinat Banca Naţională să revizuiască inclusiv ţinta de inflaţie pentru 2012, a declarat, de asemenea, directorul Direcţiei de Statistică din BNR, Constantin Chirică.

Oficialul BNR a explicat că şapte grupe de mărfuri din zona alimentelor, care au o pondere de 6 la sută în total IPC (indicele preţurilor de consum), au avut o contribuţie de 5,92 la sută, în creşterea medie totală a preţurilor de consum.