Judo-ul din România, prin oamenii care îl reprezintă, sportivi sau oficiali, a reușit din nou să se facă remarcat la cel mai înalt nivel. De data aceasta vorbim despre Campionatele Mondiale, întrecere ce se desfășoară în această săptămână la Doha, în Qatar, și la care participă cei mai buni luptători ai momentului, precum și o delegație tricoloră compusă din nouă sportivi.
George Teșeleanu, președinte Clubului Sportiv Pantheon din Constanța, a avut onoarea de a urca pe scenă în cadrul galei de deschidere a întrecerii, care a avut loc duminică seară, pentru a fi premiat de către Federația Internațională de Judo pentru eforturile depuse în dezvoltarea judo-ului la nivel mondial, dar mai ales pentru contribuția adusă atât în nume personal, cât și în numele CS Pantheon Constanța, la proiectul de ajutorare a copiilor ucraineni practicanți de judo și refugiați în România din calea războiului izbucnit la ei în țară.
„ Scopul meu și scopul nostru este de a promova pacea, incluziunea și solidaritatea prin sport și nu numai. Pacea nu este un misterium tremendum, de fapt pacea este viață, pacea este dragoste, pacea este o lume mai bună. Trebuie să credem în asta și trebuie să muncim pentru asta“, a declarat George Teșeleanu în momentul primirii premiului.
Placheta i-a fost înmânată chiar de către președintele Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer care le-a mulțumit oficialilor qatarezi pentru eforturile depuse pentru a organiza aceste campionate mondiale, declarând că „investind în sport, investești într-un viitor mai bun pentru lume, în educație, unitate, prietenie și nediscriminare. Aș dori să exprim recunoștința noastră guvernului din Qatar pentru sprijinul acordat evenimentelor sportive internaționale și promovarea judo-ului în întreaga lume“.
Constanța – a doua casă pentru sute de copii ucraineni
În 2022, la scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, prin sprijinul acordat de Clubul Sportiv Pantheon, Constanța a devenit a doua casă pentru câteva sute de copii ucraineni practicanți de judo, care s-au refugiat pe litoralul românesc din calea războiului izbucnit la ei în țară. Pe lângă faptul că aceștia au găsit un loc unde să doarmă și să aiba parte de o masă caldă, ei au beneficiat și de cele mai bune condiții pentru a-și putea continua pregătirea în judo la cele mai înalte standarde de performanță.
„Tot acest traseu pe care l-au parcurs în ultima săptămâna a fost cu siguranță dificil, chiar traumatizant pentru cei mici. Încercăm prin aceste activități să-i scoatem din acest nou cotidian, să se împrietenească și cu copiii de aceeași vârstă din comunitatea noastră, să se rupă de gândurile cu care au venit încărcați. Avem dojo la Constanța, sală de sport la Neptun și un alt dojo la Venus, am mobilizat toți senseii să facă mișcare cu ei. La Hotel London sunt 40 de femei și copii, la hotelul Agora din Neptun sunt aproape 400 de copii orfani și adulții care-i îngrijesc și alți 200 pe drum. Majoritatea sunt din comunitatea evreiască din Ucraina, dar au venit și din Belarus și Georgia. La Academy Hotel, în Venus, a sosit un alt grup de 200 de persoane”, declara în urmă cu un an George Teșeleanu, președinte Clubului Sportiv Pantheon.
În semn de recunoștință pentru toate aceste eforturi, la începutul acestui an, George Teșeleanu s-a numărat printre nominalizații la premiul de recunoștință acordat de către Federația Internațională de Judo pentru sprijinul dat sportivilor ucraineni în contextul războiului izbucnit în țara lor.
De asemenea, în cursul anului trecut el a avut onoarea de a se întâlni personal cu președintele Federației Ucrainene de Judo, prilej cu care acesta din urmă și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul pe care judoka din Ucraina l-au primit la Constanța pe durata șederii lor din cauza invaziei ruse.
Cine este George Teșeleanu?
George Teșeleanu este membru activ în mai multe organizatii științifice internaționale, printre care Academia de Științe Tehnice din România, Academia de Știinte Miniere a Ucrainei sau Catedra de Geodinamica a Academiei Române, iar din 2008 este membru al Comitetul Național Român – World Energy Council. De asemenea, el a fost consul onorific al României la Ancona și prim-vicepreședinte al Federației Române de Judo. În prezent este președinte la Pantheon Group, membru în Consiliul de Administrație al Șantierului Naval Midia, membru în Consiliul de Administrație al Societăţii Naţionale Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu și visiting profesor la universități din Italia și România.