AcasăActualitatePeste jumătate din restaurante nu au profit. 50.000 de angajaţi riscă să...

Peste jumătate din restaurante nu au profit. 50.000 de angajaţi riscă să rămână fără loc de muncă

Mai mult de jumătate din restaurantele din România nu sunt profitabile, din cauza scăderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă acestea se închid, a declarat luni într-o conferinţă Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.

„Cel puţin 50% din restaurantele din România nu merg în profit în momentul acesta. Sunt 50.000 de angajaţi care au probleme. Gândiţi-vă că Oltchim are doar 3.000 de oameni”, a spus Murad.

El afirmă că statul trebuie să vină în sprijinul mediului privat, iar operatorii au mai multe revendicări foarte clare, pe care le vor adresa următorului guvern, pentru a nu se considera campanie electorală.

„Nu aş vrea să facem ceva acum care să nu fie considerat fair-play. Dar cum se instalează noul guvern, îi vom solicita introducerea tichetelor de vacanţă şi TVA la alimentaţie publică redus de la 24% la 9%. După alegeri, dacă nu se vor rezolva aceste probleme, vom intra mai întâi în grevă japoneză pentru o oră. Toate hotelurile membre FPTR nu vor caza pe nimeni timp de o oră, după care vor urma alte măsuri, dacă va fi necesar”, a adăugat preşedintele federaţiei.

El a arătat că hotelierii au păstrat în ultimii patru ani aceleaşi preţuri sau chiar le-au scăzut, cu toate că utilităţile şi taxele s-au majorat.

„Creşterea de tarife nu este o măsură, pentru că şi aşa consumul este mic. Noi suntem prinşi la mijloc – pe de o parte statul şi taxele, iar de partea cealaltă consumatorul, care nu mai are posibilităţi”, a adăugat Murad.

Preşedintele FPTR a mai afirmat că le-a transmis reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului că dacă nu vor fi atenţi la acest sector, se vor întâlni, poate, peste un an-doi, nu cu hotelierii sau cu patronatele din domeniu, ci cu bancherii, „pentru că jumătate dintre hoteluri vor ajunge pe mâna băncilor”.