AcasăActualitatePercheziţii la mai mulţi oameni de afaceri suspectaţi de evaziune fiscală şi...

Percheziţii la mai mulţi oameni de afaceri suspectaţi de evaziune fiscală şi delapidare

Un fost adjunct al fostului şef al Poliţiei municipiului Hunedoara şi omul de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finanţator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005, sunt vizaţi în dosarul de evaziune fiscală şi delapidare cu prejudiciu de 1,8 milioane de euro, spun surse judiciare. Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate au efectuat luni mai multe percheziţii la mai mulţi oameni de afaceri din Hunedoara.

Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi în dosarul de evaziune fiscală şi delapidare, cu prejudiciu de 1,8 milioane de euro, se numără şi Adrian Filer, fost adjunct al fostului şef al Poliţiei municipiului Hunedoara în perioada 1998 – 2005, care după ce s-a pensionat a devenit administratorul unei societăţi care deţine şi un centru de colectare a fierului vechi.

Conform surselor citate, vizat în acest dosar este şi omul de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finanţator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005, dar şi afaceristul Dorin Eugen Ioan Cupetiu.
Filer, Uscatu şi Cupetiu sunt implicaţi într-o amplă afacere de achiziţionare, prin cesiune, a mai multor societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai mărfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de către liderii grupării, din municipiul Hunedoara. Beneficiarul este Cupetiu, susţin sursele citate

Surse judiciare afirmau că Uscatu ar fi fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi. El a fost reţinut, în februarie, alături de alte persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, în urma unor descinderi privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro. Uscatu este cercetat în libertate în acest dosar.

Procurorii DIICOT au descins, luni dimineaţă, la zece locaţii în judeţul Hunedoara, la locuinţele a 11 persoane şi la firmele controlate de acestea, suspectate de evaziune fiscală şi delapidare, prin care au produs un prejudiciu de 1,8 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparii ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.
„Astfel, ca mod de operare, învinuiţii au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai mărfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de către liderii grupării, din municipiul Hunedoara”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Societăţile intermediare controlate de membrii grupării facturau mărfurile achiziţionate din UE către firmele beneficiare fără calculul legal al TVA datorat bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând astfel o fraudă de tip „carusel”.
În aceasta modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor.