Procurorii DIICOT fac, miercuri, percheziţii la locuinţele lui Mihail Boldea şi şefului DSP Galaţi, Valentin Boldea, precum şi la sediul Direcţiei, într-un caz de înşelăciune şi evaziune fiscală de 450.000 de euro, după ce au indus în eroare ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Mediului. Gruparea constituită de fraţii Boldea ar fi fost sprijinită de persoane din conducerile unor instituţii bugetare gălăţene să obţină fonduri nerambursabile pentru lucrări de amenajări şi reparaţii, făcute la preţuri supraevaluate în baza unor documente fiscale fictive.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi, fac cercetări faţă de cinci persoane acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.
În acest caz, procurorii au făcut, miercuri, şapte percheziţii la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din municipiul Galaţi, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, învinuiţii Mihail Boldea şi Valentin Boldea au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
Membrii grupării sunt suspectaţi că au folosit opt societăţi comerciale pentru a înregistra operaţiuni comerciale fictive pentru diverse mărfuri cu societăţi aflate în lichidare sau firme tip „fantomă”, fapt ce a avut drept consecinţă directa diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat .
Totodată, membrii grupării ar fi indus şi menţinut în eroare instituţii de stat, respectiv Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor unităţi de învăţământ şi spitaliceşti din municipiul Galaţi, „prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale si a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate direct sau indirect de către membrii grupării”.
„Învinuiţii au facturat lucrări şi prestări de servicii la preţuri supraevaluate şi au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri”, au precizat procurorii DIICOT.
Prejudiciul total produs bugetului de stat în acest fel a fost estimat la 450.000 de euro.
Membrii grupării ar fi indus în eroare reprezentanţi ai unor instituţii de stat în vederea fraudării unor fonduri guvernamentale nerambursabile prin crearea unui circuit fiscal fictiv, folosind mai multe societăţi comerciale şi asociaţii nonprofit, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
„Începând cu anul 2011, membrii grupului au atras în activităţi ilicite persoane aflate în conducerea unor instituţii bugetare gălăţene, cărora le-au înlesnit direcţionarea de fonduri nerambursabile destinate efectuării de prestări servicii, lucrări de amenajare şi reparaţii la preţuri supraevaluate. În fapt, aceste lucrări erau efectuate de subcontractori la preţul real al pieţei, diferenţa fiind însuşită de cei implicaţi prin întocmirea unor documente fiscale fictive, în numele societăţilor comerciale folosite”, a precizat Poliţia Română.
Învinuiţii vor fi audiaţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, urmând ca în cazul lor, raportat la probatoriul administrat, să se dispună măsurile legale.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.
Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT – Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Potrivit procurorilor, inculpaţii au acţionat sub coordonarea liderului grupării, Mihail Boldea.
Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Deputatul Mihail Boldea a fost adus din Kenya în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat atunci de instanţa supremă, iar succesiv măsura i-a fost prelungită.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 septembrie, proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea calităţii de deputat a lui Mihail Boldea şi declară vacant locul de deputat în colegiul 9, Galaţi. Hotărârea a fost adoptată urmare a demisiei lui Boldea din Parlament.
Valentin Boldea, fratele lui Mihail Boldea, este şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.