Patronul de la Romned, Sorin Greavu, liantul dintre Mazăre şi PDL

În 2010, Sorin Greavu, patronul societăţii Romned Port Operator SA, anunţa cu surle şi trâmbiţe că peste doi ani va câştiga alegerile locale şi îl va alunga pe Mazăre din oraş. În iarna lui 2012, se răzgândeşte însă brusc, bătălia pentru funcţia de primar al Constanţei nemaifăcând parte din agenda sa. Se pare că Greavu, în ciuda declaraţiilor războinice, se predase demult.

În 2010, Sorin Greavu, patronul societăţii Romned Port Operator SA, anunţa cu surle şi trâmbiţe că peste doi ani va câştiga alegerile locale şi îl va alunga pe Mazăre din oraş. În iarna lui 2012, se răzgândeşte însă brusc, bătălia pentru funcţia de primar al Constanţei nemaifăcând parte din agenda sa. Se pare că Greavu, în ciuda declaraţiilor războinice, se predase demult.

Plecată din Bobota, judeţul Sălaj, Andreea Paul Vass a ajuns în 2005 la Cotroceni, în 2007 lângă Theodor Stolojan, iar în 2009 consiliera pe probleme economice a fostului premier, Emil Boc. Tot atunci a devenit şi membră a familiei Paul, care deţine controlul asupra tuturor mărfurilor care intră, ies sau tranzitează România. Este vorba despre imperiul Romcontrol SA, fostul Oficiu Pentru Controlul Mărfurilor de dinainte de 1989, care are rolul de a  asigura “controlul calitativ şi cantitativ al mărfurilor din import, export, tranzit şi protecţiei consumatorului” sau, mai pe scurt, de a “vămui”  vămile României. Alegerea familiei Paul a fost una inspirată, căci odată cu ascensiunea politică a Andreei Paul Vass, se dezvoltau şi afacerile societăţii Romcontrol.

Este de ajuns să ne uităm la ultimele două bilanţuri existente pe pagina de internet a Ministerului de Finanţe. Astfel, în 2009, Romcontrol SA a avut o cifră de afaceri netă de 12.804.180 lei şi un profit de 66.6670 lei. Lucrurile s-au schimbat simţitor în 2010. În acest an, cifra de afaceri netă a scăzut la 12.352.861 lei, dar profitul a crescut la 1.129.014 lei
Actualmente, Romcontrol SA este deţinută de fraţii Cristian Mihai Paul, soţul consilierei lui Boc, şi Dan Viorel Paul. De Romcontrol mai este legat şi numele fostului ministru democrat Victor Babiuc şi a altor lideri din PDL.

Dinastia Pauliană

Firma Romcontrol, prima privatizată după revoluţie, a fost acaparată, în 1990, de Viorel Paul, tatăl celor doi fraţi şi ”creierul” afacerii pe care a condus-o până în vara anului trecut, când a decedat. Urmaşul său “adevărat” la conducerea afacerilor este Dan Viorel Paul, unul dintre cunoscuţii şi temuţii brokeri de pe piaţă. Acesta a fost numit pe 15 aprilie 2011, pentru un mandat de patru ani, în funcţia de vicepreşedinte al societăţii. La aceeaşi dată, soţul Andreei Paul Vass, Cristian Paul, a devenit preşedinte-director general al Romcontrol.
Încrengătura de firme şi relaţii patronată de familia fostei consilier duce până la Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea şi la personaje din anturajul primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Dan Viorel Paul, cumnatul doamnei Vass, are o reţea de firme cu activităţi în brokeraj, turism, operaţiuni portuare şi comerţ cu ridicata. Astfel, Dan Viorel Paul deţine în totalitate sau în parte societăţile Dorna Estival SA, Autosolution SRL, Finaco Securites, Rider Club, Turism Hoteluri şi Restaurante Marea Neagră şi Romned SA. Fraţii Paul au afaceri cu Victor Băldescu şi Sorin Greavu, “regii” plajelor de pe litoral şi patronii marelui operator portuar din Constanţa, Romned Port Operator SA.

Sorin Greavu şi Victor Băldescu, sunt la rândul lor în relaţii extrem de cordiale cu Nicolae Dospinescu şi Gheorghe Oancea, oamenii de casă ai primarului Constanţei. Cei patru  au înfiinţat în 2007, Asociaţia Sportivă de Bărci cu Motor, care a şi încasat chiar din primul an de funcţionare 2.000 000 de euro de la Mazăre pentru organizarea concursului de Formula 1 pe apele lacului Siutghiol. Gheorghe Oancea este administratorul-săgeată al firmelor familiei Mazăre în timp ce Nicolae Dospinescu, este cunoscut mai mult  ca soţ al directoarei Serviciului Patrimoniu din Primăria Constanta, Ramona Dospinescu, adânc implicată în celebrul dosar al retrocedărilor.
Dan Viorel Paul este, pe de altă parte, un nume cunoscut în piaţa de capital din România. El a fost cercetat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru tranzacţii abuzive cu acţiunile firmei Neferal, aflată în portofoliul unuia dintre “greii” afacerilor cu neferoase, Ştefan Mărgineanu, patronul Metanef SA.

În ceea ce o priveşte pe mama vitregă a fraţilor Paul, Eugenia Paul, aceasta este prezentă şi ea în Romcontrol. Eugenia Paul e parteneră însă şi cu unul dintre oamenii cuplului Udrea – Cocoş. Astfel, aceasta deţine societatea GDS SRL împreună cu Petre Ion, cel care in 2002 le-a luat locul Elenei Udrea, lui Bittner şi lui Dorin Cocoş în firma Trei Cocoşi.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult