Mircea Titus Dobre: ”Bogdan Trif nu știe care este diferența dintre o Rezervație Naturală și un Parc Național”

Aflat în vizită la Constanța, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a vorbit despre succesul voucherelor de vacanță, dar și despre mult așteptata Lege a Turismului:”anul trecut, litoralul românesc a avut un grad de umplere de aproape 100% și acest fapt s-a datorat, în special, acestor vouchere de vacanță…Legea Turismului a fost în dezbatere publică. Cu siguranță, cel mai important lucru pe care îl va reglementa această lege este Organizația de Management al Destinației (OMD), care va da posibilitatea ca acea taxă să fie gestionată, în comun, de către mediul privat și administrația publică locală.”

Fostul ministru al Turismului, deputatul constănțean PRO România, Mircea Titus Dobre, a comentat declarațiile lui Bogdan Trif.

”Domnul Trif, de fiecare dată, s-a lăudat cu ideile altora, inclusiv cu proiectele pe cere niciodată nu le-a implementat el, ci le-au implementat alții.

Ordonanța de Urgență privind voucherele de vacanță s-a dat pe timpul mandatului meu, în anul 2017, nicidecum în mandatul acestui băiețaș din Sibiu care nu cunoaște nimic nici despre activitatea lui anterioară, aceea de șef la Garda de Mediu Sibiu.

Nu cunoaște nici măcar diferență dintre o Rezervație Naturală și un Parc Național. Această neștiință dezavantajează foarte mult Ministerul Turismului, pentru că trebuie făcute anumite investiții în anumite Rezervații Naturale. În Parcurile Naționale nu se pot face investiții, dar dânsul nu știe acest lucru. Pe mine m-a mirat această confuzie pe care o face, mai ales că vine dintr-o zonă în care aceste lucruri sunt noțiuni elementare. A fost șef al Gărzii de Mediu și al Autorității de Protecția Mediului Sibiu. În primul rând nu cunoaște nici măcar Rezervațiile Naturale sau Parcurile Naționale de pe raza județului Sibiu. În atare condiții, comentariile pe care le face domnul Trif  nu valorează nimic. Dacă îl întreb câte stațiuni de interes național sunt pe raza județului Constanța, nu știe.

Ce mă interesează, însă, este ce face cu legea turismului. În primul rând a modificat-o în bătaie de joc. Nici măcar nu a lucrat el la lege, ci Sevil Shhaideh. El nu are cum să modifice o lege, fiindcă nu știe să citească nici măcar un act normativ. Are o problemă foarte mare cu cititul. Cere rezumate la legi. El nu știe că o lege se citește în întregime și se aplică în întregime. Deci nu putem să facem rezumate, că nu suntem la clasele primare să facem compuneri.

În ceea ce privește Legea Turismului, s-au încurcat foarte mult pe partea procedurală, pentru că ei au modificat-o, au pus-o din nou pe site-ul ministerului Turismului și au spus că este făcută în urma discuțiilor și a transparenței decizionale din momentul în care era eu ministru.

Așa ceva este exclus, pentru că atunci când eram ministru, eu am făcut opt deplasări regionale și am discutat și dezbătut acest proiect de lege în toată țara. Ei au dezbătut singuri. Asociațiile de profil s-au autosesizat, le-au făcut niște adrese și de atunci suntem într-un blocaj. La fel cum s-a blocat, aproximativ 120 de zile, într-un vid legislativ, garantarea pachetelor de servicii turistice. În acest moment dacă turistul merge să-și cumpere o cazare, nu are niciun fel de garanție.

În ceea ce privește litoralul românesc, consider că e pregătit pentru sezonul estival, dar trebuie să existe o colaborare între administrația publică locală și mediul privat. Cred că în Constanța este acestă colaborare, doar că sunt și niște orgolii. Problema cea mai mare a societății românești este orgoliul: care are dreptate, care știe să-și impună punctul de vedere…

De fapt, toată lumea a început să se ducă spre un interes personal. Dacă am lăsa orgoliile și interesele personale, și am merge cu toții pe un interes general, altfel s-ar derula lucrurile.

Trebuie sprijin și din partea ministerului, dar nu are cum să se întâmple acest lucru pentru că nu au reușit nici măcar să treacă normele prin guvern, pentru a se înființa OMD-urile. Eu le-am lăsat normele, inclusiv Hotărârea de Guvern, doar să o treacă, dar ei nu vor să facă nici asta. De aproape un an și jumătate, de când este ministru, Bogdan Trif nu a scos niciun act normativ în acest sens.

Până nu se vor înființa aceste OMD-uri nu putem discuta despre o bună colaborare între administrația publică și mediul privat.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult