În urma presiunilor politice, Carmen Copilu a demisionat de la conducerea Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Medgidia

Scandalul de la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Medgidia s-a încheiat pentru moment. Copilu Mariana-Carmen, directorul numit de ISJ Constanța, a demisionat din funcție, în urma presiunilor la care a fost supusă.

Fostul director al liceului, Furtună Marius Ștefăniță, a acuzat ca fiind politică numirea noului director, deși el nu a mai dorit să ocupe această funcție.

Nu, nu imi mai doresc funcția de director, nu am depus un acord pentru numirea în funcția de director până la sfârșitul anului școlar.”, transmite Furtună. Cu toate astea, nici nu vrea să accepte pe altcineva în locul lui.

Potrivit ISJ, ”un singur cadru didactic a transmis documente scanate în vederea ocupării funcției vacante de director (n.r. Copilu Mariana-Carmen). Așadar, nici domnul Marius Furtună (director căruia i-a încetat contractul de management educațional în data de 08.01.2021), nici alt cadru didactic din unitatea de învățământ nu și-au manifestat interesul și intenția în vederea ocupării funcției de director.”

 

Mai mult, Sorin Mihai, inspectorul general al ISJ Constanța spune că Mariana-Carmen Copilu ”a primit în ultimii 3 ani școlari calificativul Foarte bine din partea consiliului de administrație al Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia, activitatea sa nu a fost sancționată de vreo comisie de cercetare disciplinară numită de consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar.”

Practic, nimeni nu înțelege revolta fostului director Furtună care a reușit să creeze un scandal rușinos pentru o instituție de învățământ.

Acesta acuză PNL că a făcut numirea pe criterii politice, în ciuda faptului că în afară de Copilu Mariana-Carmen nu a mai dorit nimeni să preia funcția de director al liceului.

 

 

Și totuși, miza este politică

 

 

 

Interesant este faptul că demersul lui Furtună este susținut public de Bogdan Moșescu, în calitate de consilier local USR și ”fost elev al liceului”.

 

 

Mai mult, Furtună Marius Ștefăniță preia pe pagina sa de Facebook o postare a lui Moșescu în care „fostul elev”, actual om politic, condamnă ferm cele petrecute în cadrul LTNB.

 

 

Intervenția lui Bogdan Moșescu și presiunile sale nu au miză politică, în viziunea lui Furtună.

 

 

Probabil că orice ”fost elev”, ajuns consilier USR, are dreptul să judece competențele celor care i-au fot profesori.

 

 

Lucrurile s-au liniștit, într-un final, prin demisia directorului Copilu. Rămâne, însă, o pată pe reputația Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Medgidia, târât într-o mocirlă care nu face cinste unor cadre didactice.

 

 

 

Stimați colegi, stimați elevi, stimați părinți,

Având în vedere situația tensionată creată în cadrul Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Medgidia, prin numirea mea în funcția de director al unității de învățământ, am luat astăzi decizia de a-mi înainta demisia.

Consider că orgoliile, agitația și disputele nu au ce căuta în mediul educational, iar activitatea didactică nu trebuie să aibă de suferit.

Prin depunerea dosarului de candidatură am dorit să corectez anumite lucruri și situații care, din punctul meu de vedere, nu funcționează corespunzător într-o instituție de învățământ cu presitigiu din municipiul Medgidia.

Renunț cu demnitate la această funcție însă doresc să fac câteva precizări importante pe care trebuie să le cunoască opinia publică, pentru a putea analiza corect situația.

Am fost singurul candidat care și-a depus dosarul pentru funcția de director, conform calendarului din procedura de numire publicată de Inspectoratul Școlar Județean. Așadar, acuzațiile domnului Furtună Marius-Ștefăniță, conform cărora numirea mea a fost făcută ”politic” sunt simple supoziții fără suport logic. Din contră, pot afirma că politică face fostul director care implică anumite partide politice în această situație creată artificial.

Voi asigura interimatul funcției de director al Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia până la organizarea unui nou concurs pentru această funcție.

Le mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat și sprijinit în demersul meu și regret că nu am fost lăsată să demonstrez că pot manageria acest liceu.

Cu deosebită considerație,

Prof. COPILU Mariana-Carmen

UPDATE

Filiala USR-PLUS Medgidia a solicitat un drept la replică pe care îl publicăm

Sunt câteva mențiuni ce nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Astfel, ne simțim nevoiți să facem următoarele precizări:

 

S-a menționat faptul că ”demersul lui Furtună este susținut public de Bogdan Moșescu, în calitate de consilier local USR și fost elev al liceului”. Precizăm faptul că în niciun moment nu s-a făcut referire la susținerea sau nesusținerea vreunui cadru didactic pentru poziția de director. Singura susținere a USRPLUS este pentru organizarea unui ”concurs corect și transparent”.

 

De asemenea, tot în cadrul prezentului articol se menționează faptul că ”Probabil că orice ”fost elev”, ajuns consilier USR, are dreptul să judece competențele celor care i-au fot profesori.”. Clarificăm faptul că directorul de la data repsectivă nu i-a fost profesor colegului nostru și chiar dacă ar fi fost, nu și-ar fi permis nimeni să enunțe public vreo calificare personală. Așa cum se poate observa din toate poziționările publice pe acest subiect, nu s-au exprimat în niciun moment referiri de această manieră și nici măcar nu s-a indicat vreo persoană, ci doar situația ce nu părea să fie una plăcută pentru cadrele didactice sau pentru elevi.

 

În concluzie, pentru ca fiecare cititor să poată discerne adevărul, dar și în numele unei corecte informări, regăsiți mai jos poziția colegilor noștri referitoare la speța menționată:

În calitate de Consilier Local USRPLUS, dar și de fost elev al Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu” condamn ferm cele petrecute în ultima perioadă în cadrul LTNB.

Depolitizarea educației nu este doar o lozincă de campanie, ci și o stare de fapt pentru care trebuie să luptăm noi toți în fiecare zi. Vechile metehne ale politicului nu au ce să caute în instituțiile de învățământ și, de altfel, în nicio altă instituție publică din România!

Sunt în contact permanent cu Deputatul Cristina Rizea, și Senatorii Remus Negoi și Ștefan Pălărie, care m-au asigurat că vor ridica problema crizei LTNB în comisiile de educație din Parlamentul României, dar și Ministerului Educației. Parlamentarii USRPLUS s-au arătat deschiși să susțină cauza Medgidiei la toate instituțiile necesare pentru ca managementul școlar să fie profesionalizat și depolitizat. Astfel, se va solicita demararea cu celeritate a unor concursuri corecte și transparente pentru desemnarea de conduceri profesioniste și legitime în cadrul unităților școlare.

#VremConcursuriTransparente,
#NuPolitizăriIndecente!”

Link: https://www.facebook.com/Bogdan-Mo%C8%99escu-108322830963806/photos/207002877762467

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult