Hristu Uzun, oengheurile și căluții de mare de la Vama Veche

Mare ședință mare, azi, la Prefectura Constanța. Primarii localităților cu activitate turistică și reprezentanții instituțiilor deconcentrate cu atribuții în verificarea pregătirii unităților de alimentație pentru un turism de calitate s-au întâlinit să pună la punct ultimele detalii, îninte de începrea sezonului estival.

N-am prins ședința de la început, că am căutat loc de parcare vreo 25 de minute, însă mi-au povestit colegii că o doamnă de la CJPC Constanța, trimisă de Horia Constantinescu, a vorbit mult și prost, a stârnit hohote de râs și a bine dispus pe toată lumea.

Greșeala ei a fost că a vorbit. Restul participanților au tăcut înțelept, că dacă deschideau și ei gura, eram ca la Teatrul de Comedie.

În linii mari, am fost anunțați că treaba merge ca unsă, toată lumea e pregătită să întâmpine turiștii, avem de toate, condiții clasa lux, infrastructură, plaje la linie, curățenie, ospitalitate, prețuri prietenoase și tot ce vreți.

Ca să vă faceți o ideea, în ședințele astea de lucru se vorbește mult și degeaba, se spun aceleași chestii de fiecare dată, iar în final nu se schimbă nimic. Sunt un fel de n-ar mai fi.

Astăzi, însă, s-a întâmplat o minune: a luat cuvântul primarul de la Limanu, Daniel Georgescu.

Acesta a încercat să îi explice lui Hristu Uzun, directorul de la Apele Române, compania care administrează plajele, că se surpă malul între Vama Vece și 2 Mai, că tot pământul se duce în mare și că or să se ajungă casele oamenilor să plutească.

Uzun nu era pregătit pentru așa ceva. Pe foile scrise de secretară nu figura problema asta. De fapt, nu figura nicio problemă, pentru că litoralul românesc nu are probleme.   

Ușor năuc, a înceract să explice: ”Cunosc problema. Am făcut un master plan dar nu putem să intervenim în zonă că se opun oengheurile. Acolo e rezervație de căluți de mare. Nu avem cum să vă ajutăm”.

Georgescu a plusat: ”Ce căluți să mai fie acolo, că toată apa e plină cu pământul care s-a surpat? Realizați un studiu. E păcat de zonă să nu o refacem. V-am trimis o grămadă de adrese, am zis că putem colabora, că rezolvăm treaba…”

”Nu vor oengheurile. Eu am făcut master planul, dar degeaba”, insistă Uzun.

Ineresant e că ”oengheurile” nu s-au opus deloc când Apele Române au dat voie comercianților să amplaseze 24 de beach baruri pe plaja dintre Vama Veche și 2 Mai.

Băieții descurcăreți, ajutați de Apele Române, fac un ban cinstit vara, pe plajă, cum ar veni, că din șezlonguri nu scot mare lucru și șpăgile sunt mari.

Tot la ședința asta a participat și un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții. Poate nu știați, dar această instituție nu are nicio atribuție, nu poate interveni în teren, nu primește sesizări, nu dă amenzi,adică nu face nimic. Zero activitate, pentru că nu le permite legea.

Ce convenabil! Salariile, în schimb, le încaseză. Asta au voie.

E ca în filmele cu proști.

Primarul de la Techirghiol, Soceanu sau Săceanu, ne-a spus că la el e totul într-o mare ordine, nu are probleme, nu are nevoie de nimic, practic, a venit degeaba la ședința, pentru că nu are nicio doleanță. Doar chestia cu exploatarea nămolului din lac îi dă bătăi de cap, dar o rezolvă și pe aia.

Și-a făcut câtea poze și a plecat fericit. Techirghiolul e paradis.

Uita așa s-a mai bifat o ședință și s-au mai vorbit vorbe.

Ca la Cooperativa ”Munca în zadar”.  

Concluzia mea: habar n-avem de capul nostru!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult