Companiile care au câştigat licitaţiile de concesionare a perimetrelor petrolifere se pregătesc să foreze în apele teritoriale ale României, în Depresiunea Panonică, dar şi în Dobrogea, la Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, după rezervele româneşti de petrol. Valoarea totală a investiţiilor: un miliard de dolari.
Licitaţia pentru concesiunea perimetrelor cu potenţial petrolifer din România a avut loc anul trecut, însă acordurile de explotare petrolieră – cele care finalizează procedura de atribuire a drepturilor de exploatare – sunt în curs de aprobare. În acest sens, Guvernul a aprobat săptămâna trecută trei noi acorduri, care dau mână liberă prospecţiunilor pe platoul continental al Mării Negre. Beneficiarii deciziei guvernamentale sunt consorţiile LukOil Overseas&Vanco International – care a câştigat dreptul de exploatare în perimetrele Rapsodia şi Trident din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, Melrose Resources&Petromar Resources – pentru perimetrele Muridava şi Cobălcescu, precum şi compania olandeză Petro Ventures BV – pentru perimetrul Luceafărul.
Gigantul Chevron caută petrol la Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi
Şi americanii de la Chevron caută petrol în Dobrogea, dar nu pe platoul continental al Mării Negre, ci în zona de ţărm (onshore), la Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi. Gigantul american a câştigat, anul trecut, licitaţia de concesiune organizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru perimetrele de exploatare 17, 18 şi 19 din Dobrogea, urmând să investească peste 25 de milioane de dolari în prospecţiuni geologice şi exploatarea resurselor petroliere. Cele trei perimetre de exploatare însumează 3.000 de kilometri pătraţi. Totodată, una din subsidiarele deschise de grupul american în ţara noastră – Chevron România Exploration and Production SRL, şi-a majorat recent capitalul social cu echivalentul în lei a sumei de 25 de milioane de dolari. Gestul americanilor induce ideea că Dobrogea stă pe o pungă de petrol.
Alte companii
În afară de cele opt perimetre concesionate – 5 pe platoul continental al Mării Negre şi 3 în Dobrogea, statul român a mai atribuit încă 12 perimetre cu potenţial petrolifer în Depresiunea Panonică (în partea de vest a ţării) societăţilor Audax Resources Ltd., Avere Energy Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL şi Universal Premium SA. În Dobrogea au mai rămas disponibile, pentru o licitaţie ulterioară, perimetrele Măcin, Capidava, Babadag şi Eforie, iar pe platoul continental al Mării Negre perimetrele Razelm, Năvodari, Agigea, Aurora şi Mangalia.