AcasăActualitateGigi Chiru: „Oil Terminal – Secția Platforma Nord, unul dintre cei mai...

Gigi Chiru: „Oil Terminal – Secția Platforma Nord, unul dintre cei mai mari poluatori ai Constanţei”

Senatorul Christian Gigi Chiru a trimis o interpelare ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi o întrebare ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri având ca temă activitatea companiei Oil Terminal şi modul în care aceasta afectează locuitorii oraşului Constanţa.

Aşa cum am promis, îmi continui activitatea din campania electorală şi lucrez pentru binele oraşului meu şi al locuitorilor lui. Activitatea companiei Oil Terminal mă interesează, în principal, din cauza impactului pe care îl are asupra vieţii locuitorilor Constanţei. Datorită poziției geografice și a bogățiilor economice existente, Constanţa ar fi trebuit să fie pe primele locuri în clasamentul județelor din România. Însă, din păcate, județul Constanța, de pe locul al doilea al principalilor indicatori economici, a ajuns pe locul al unsprezecelea. După cum bine este cunoscut, unul dintre cei mai mari poluatori se află aproape de centrul oraşului, iar efectele negative se simt, chiar dacă nu eşti expert. Cândva la margine, astăzi în mijlocul orașului, compania Oil Terminal – Secția Platforma Nord, desfășoară o activitate de importanță strategică a țării noastre”, a declarat parlamentarul constănţean.

Christian Gigi Chiru consideră că importantă este și protejarea cetățenilor de eventualele pericole la care sunt expuși. 

Acesta spune că, în zona în care este amplasată compania Oil Terminal, este bine cunoscut faptul că aerul este greu de respirat, având miros de produs petrolier.

Pentru constănţenii din zonă şi nu numai pentru ei, vecinătatea cu un colos industrial, un mare poluator, este neplăcută. Mai mult decât atât, oamenii sunt speriaţi că le poate fi afectată sănătatea.

Rezervoarele de produse petroliere, instalaţiile de transport, funcţionează în apropierea blocurilor şi a locurilor de joacă pentru copii. O mare parte a oraşului, zonele FAR, CET, Abator şi Gară, între care se află Oil Terminal, sunt afectate, în subsolurile blocurilor, de mirosul înţepător şi neplăcut, în unele zile ale săptămânii.

Oil Terminal – Secția Platforma Nord este una dintre cele mai vechi companii din Constanţa, iar poluarea provocată de aceasta este istorică. De asemenea, surse bine informate spun că pericolul pe care compania îl reprezintă pentru sănătatea şi siguranţa constănţenilor este foarte mare. De aceea, i-am trimis o interpelare ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor în care l-am întrebat când s-a măsurat ultima dată poluarea cauzată de activitatea companiei Oil Terminal-Secția Platforma Nord în municipiul Constanţa şi care au fost rezultatele acestor analize. Mai mult, ministrul trebuie să ne spună când s-a efectuat cel mai recent studiu privind impactul pe care activitatea companiei îl are asupra mediului şi dacă PricewaterhouseCoopers a efectuat, cu câțiva ani în urmă, un studiu privind poluarea cauzată de activitatea companiei, dar şi care au fost concluziile acestei expertize, în ceea ce privește poluarea solului și a apelor de suprafață”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

Parlamentarul mai este interesat dacă există vreun plan de relocare a capacităților funcționale ale companiei Oil Terminal – Secția Platforma Nord  în afara municipiului Constanţa, dacă au existat sesizări referitoare la poluarea cauzată de activitatea companiei Oil Terminal-Secția Platforma Nord şi ce măsuri a luat Ministerul Mediului, până la momentul de față, referitor la diminuarea efectelor negative pe care le are activitatea companiei Oil Terminal.

De asemenea, Christian Gigi Chiru a trimis, pe aceeaşi temă, o întrebare ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Ministrul Economiei este dator să spună constănţenilor care este suprafaţa deţinută în municipiul Constanţa de Oil Terminal – Secția Platforma Nord, ce capacitate au rezervoarele active ale companiei din municipiul Constanţa şi dacă există vreun plan de relocare a capacităților funcționale ale companiei în afara municipiului Constanţa. De asemenea, l-am întrebat care este întreaga capacitatea a companiei din orașul nostru și cât din această capacitate poate fi folosită astăzi. Aş vrea să fie foarte clar faptul că interesul meu este binele constănţeanului, nu distrugerea unei companii. Într-un oraş ca al nostru, cu potenţial turistic, este foarte important să păstrăm aerul curat, să avem o viaţă sănătoasă şi lipsită de pericole”, a mai spus senatorul Christian Gigi Chiru.