AcasăActualitateGarda de Coastă - 4 infracţiuni în ultimele 24 de ore

Garda de Coastă – 4 infracţiuni în ultimele 24 de ore

Sirian reţinut la frontiera cu Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut o persoană de sex masculin care a încercat să iasă ilegal din România pe jos, pe la ” frontiera verde” cu R. Bulgaria.

În data 20.09.2012, în jurul orei 00.55, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia au depistat, cu ajutorul Sistemului Optronic de Recunoaştere cu Instalări pe Catarg (S.O.R.I.C.), o persoană care încerca să iasă din ţară pe la „frontiera verde”, alergând spre teritoriul R. Bulgaria.

A fost constituită o echipă de intervenţie la nivelul P.T.F. Vama Veche, care a reuşit să reţină persoana de sex masculin la aproximativ 7 metri de frontiera cu statul vecin.

Bărbatul în vârstă de 28 ani a declarat că este cetăţean sirian şi că a venit din Germania cu scopul de a ajunge în R. Bulgaria.

Asupra sa au fost găsite mai multe bunuri personale, printre care o carte de identitate provizorie emisă de autorităţile germane, un telefon mobil, o cartelă SIM, un acumulator de telefon, mai multe cărţi de vizită, o carte de rugăciuni în limba arabă, o agendă cu numere de telefon şi o lanternă.

Cetăţeanul sirian a mai declarat că a ajuns în România cu un autocamion care l-a transportat din Germania prin ţări precum Polonia şi Ungaria.

Celui în cauză i-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de „ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 3 din O.U.G. 105/2001.

Halate de baie susceptibile a fi contrafăcute

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

Containerul controlat în data de 20.09.2012, în jurul orei 10.00, sosise din Turcia pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Germania şi era încărcat cu 100 bucăţi de halate de baie, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Bunurile descoperite, purtând însemnele unei mărci cunoscute şi cu o  valoare de aproximativ 30.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe numele administratorului societăţii comerciale în cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Setci şi zeci de kilogame de peşte confiscate în Delta Dunării

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat patru cetăţeni români care pescuiau fără a avea documente legale pentru a desfăşura o asemenea activitate în Delta Dunării, respectiv care sustrăseseră 30 de kilograme de peşte dintr-o amenajare pisciciolă.

În data de 19.09.2012, în jurul orei 12.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Pardina au efectuat o acţiune specifică pe canalul Sireasa din judeţul Tulcea, reuşind să-i identifice pe E.M. de 35 ani şi T.V.S. de 23 ani care pescuiau cu o setcă din fibră textilă în lungime de aproximativ 20 de metri.

Cele două persoane domiciliate în localitatea Pătlăgeanca din judeţul Tulcea nu au putut prezenta documente legale de utilizare a unei astfel de unelte de pescuit pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În data de 20.09.2012, în jurul orei 04.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea au identificat pe raza localităţii Iazurile doi cetăţeni care aveau asupra lor o plasă tip setcă în lungime de 50 de metri şi cantitatea de 30 kilograme peşte din specia crap.

Cele două persoane, S.F. de 25 ani şi G.V. de 18 ani, domiciliate în localitatea Baia au recunoscut faptul că au sustras cantitatea de peşte dintr-o amenajare piscicolă.

Plasele au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantiatea de peşte, evaluată la 372 lei, a fost predată societăţii prejudiciate.

Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare a plaselor de pescuit tip setcă fără a poseda documente legale, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. k din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, respectiv furt piscicol, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 68, ind. 1 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Motorină transportată fără documente legale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care transportau cu un autoturism 200 de litri de produs petrolier fără a deţine documente de provenienţă.

În data de 19.09.2012, poliţiştii de frontieră au verificat pe comunicaţia Mangalia – Limanu un autoturism marca Mercedes, în care se aflau două persoane, tată şi fiu, domiciliate în localitatea Negru Vodă.

S-a constatat că în autovehicul se aflau 10 bidoane din plastic, în care se aflau 200 de litri de produs petrolier cu miros de motorină, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente de provenienţă şi transport.

Cele două persoane au declarat faptul că au achiziţionat motorina de la o persoană necunoscută.

Motorina, evaluată la aproximativ 1.000 lei, a a fost ridicată în vederea confiscării, iar pe numele şoferului, M.I. în vârstă de de 24 ani, a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei conform Legii 12/1990 republicată.

 Peste 20 de tone de tablă transportate cu licenţa expirată

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au identificat un şofer care conducea un ansamblu auto cu licenţa de transport expirată.

În data de 19.09.2012, în jurul orei 17.30, în zona de competenţă a P.P.F. Constanţa Sud Agigea a fost verificat un ansamblu auto marca DAF, încărcat cu aproximativ 21 de tone de tablă şi condus de T.V. de 40 ani, domiciliat în localitatea Comăneşti din judeţul Bacău.

Verificările au stabilit faptul că licenţa de transport şi copia conformă a licenţei de transport erau expirate din data de 25.07.2012.

Şoferul va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „efectuare a transportului public rutier public fără licenţă de transport”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 281, ind. 1 Cod Penal.