Exclusivitate- Rechizitoriul dosarului „Şpagă pentru tarabe” din Eforie

Procuror Niţă Teodor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa:-
analizând actele şi lucrările efectuate în cauza cu nr. de mai sus, privind pe inculpaţii:
– Pavalachi Marius – cercetat prin prisma infracţiunii de luare de mită – art.6 din legea 78/2000 în ref. la art.254 c. pen
-Dan Bogdan – cercetat prin prisma infracţiunii de complicitate la luare de mită – art.6 din legea 78/2000 în ref. la art. 254 c. pen cu aplic art.26 c. pr. pen
-Custură Constantin, Ceoromela Victor, Smoc Iulian Ionuţ şi Vaşadi Cornel, cercetaţi prin prisma infracţiunii de trafic de influenţă – art. 6 din legea 78/2000 în ref. la art. 257 c. pen

Rechizitoriu

30.10.2012

Procuror Niţă Teodor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa:-

analizând actele şi lucrările efectuate în cauza cu nr. de mai sus, privind pe inculpaţii:

Pavalachi Marius – cercetat prin prisma infracţiunii de luare de mită – art.6 din legea 78/2000 în ref. la art.254 c. pen

Dan Bogdan – cercetat prin prisma infracţiunii de complicitate la luare de mită – art.6 din legea 78/2000 în ref. la art. 254 c. pen cu aplic art.26 c. pr. pen

Custură Constantin, Ceoromela Victor, Smoc Iulian Ionuţ şi Vaşadi Cornel, cercetaţi prin prisma infracţiunii de trafic de influenţă – art. 6 din legea 78/2000 în ref. la art. 257 c. pen

 Expun următoarele

Dosarul de faţă a fost format prin disjungerea dată în cauză, în sensul că aspectele legate de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală reţinute în sarcina inculpatului Dan Bogdan şi a SC EFORIE ESTIVAL SRL, precum şi de abuz în serviciu/alte infracţiuni asimilate celor de corupţie, sunt obiectul unor cauze separate în raport de aceasta, măsura fiind luată de procuror prin ordonanţa din 23.10.2012.

Pe fond

La data de 22.06.2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de fapte de corupţie de către funcţionari din cadrul Primăriei Oraşului Eforie şi/sau alte persoane civile.

Concret, referitor la numitul Pavalachi Marius, având calitatea de inspector comercial şi şef serviciu control din cadrul Primăriei Eforie, existau date precum că pretinde şi primeşte de la comercinaţii estivali sume de bani cuprinse între 1500-2000 de euro, pentru aprobarea documentaţiei necesare atribuirii prin închiriere a unor tarabe utilizate în comerţul stradal în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord.

În această calitate, se suspiciona faptul că numitul Pavalachi Marius se foloseşte de mai mulţi complici, fiind astfel identificaţi, iniţial pe cale operativă, inculpaţii Custură Constantin şi Ceoromela Victor care, în schimbul sumei de 500 de euro (comision), racolau persoane interesate de închirierea de tarabe stradale şi le făceau astfel legătura cu Pavalachi Marius pentru „tranşarea/rezolvarea problemelor”.

În cauză, pentru efectuarea de verificări, s-au dispus/autorizat măsuri de interceptare şi înregistrare audio-video în mediul ambiental a actelor şi activităţilor suspecte derulate atât de către inculpaţii  Pavalachi Marius, Ceoromela Victor şi Custură Constantin cât şi de alţi eventuali participanţi/complici la fapta instrumentată, interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate de către inculpaţi precum şi folosirea în cauză a investigatorilor cu identitate acoperită.

Ca atare Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – Central şi S.J.A. Constanţa, au procedat la punerea în executare a autorizaţiilor de constatare în flagrant a activităţilor ilegale şi audiere a făptuitorilor şi a martorilor, activităţi efectuate şi consemnate în dosarul penal.

La data de 02.07.2012, în biroul de lucru al inculpatului Pavalachi Marius din cadrul Primăriei Oraşului Eforie, a fost constatată în flagrant săvârşirea infracţiunii de luare de mită, pe masa de lucru a acestuia fiind identificată sumă de 11.000 lei, iar în birou se găseau inculpaţii Pavalachi Marius şi Dan Bogdan, administrator al SC EFORIE ESTIVAL SRL.

Suma de bani a fost avansată de către investigatorul cu identitate acoperită C. C., autorizat în prealabil în acest sens, inculpatului Dan Bogdan, după încheierea contractului de închiriere nr.54 din 02.07.2012 între SC EFORIE ESTIVAL SRL şi SC M&M Conserv Team SRL, care însă nu avea nicio prevedere legată de preţul locaţiunii şi în niciun caz nu avea cum şi de ce să fie completat/încheiat pentru un agent economic de funcţionarul primăriei abilitat să-l controleze pe acesta.

Conform transcrierii înregistrate, discuţia a avut următorul conţinut:

Investigator C.C.: Da nu-i problemă câţi banii trebuie să-i dau?

Pavalachi Marius: Acuma au rămas doar două (tarabe n.n.) şi la una daţi şaizeci şi la una cincizeci.

Investigator C.C.: Deci o sută zece?

Investigator C.C: Să-i dau banii omului?

Se observă din înregistrare video – apoi, cum i se înmânează o sumă de bani numitului Dan Bogdan, care îi ia cu mâna dreaptă în scopul de a-i scoate din primărie – chestiunea fiind evident unul din actele de complicitate reţinute în sarcina sa.

Investigator C.C. : Numără-i ca să nu fie o problemă

În imagini se observă cum Dan Bogdan, aflat în aceeaşi poziţie, în picioare lângă uşa de la intrarea în birou, numără suma de bani, folosindu-se de ambele mâini.

Pavalachi Marius (către Dan Bogdan): Te duci tu cu domnu….

Investigator C.C.: Ă, m-aş duce de aici până la Mangalia să mă văd cu ăla şi pe urmă……după amiază

Pavalachi Marius: …de la băiat, ă… ca să vă arate care-i…

Dan Bogdan (îi dă investigatorului un număr de telefon)

Investigator C.C.: Stai să-ţi dau bip …. şi cum te memorez ca să ştiu.

Dan Bogdan: Bogdan.

Investigator C.C.: Bogdan, e în regulă. Ia vezi sună? ”

Anterior, în ziua de 29.06.2012, fusese înregistrată o altă convorbire în mediul ambiental, între investigatorul cu identitate acoperită C.C. şi inculpatul Pavalachi Marius, în cuprinsul căreia funcţionarul îi solicită investigatorului pentru închirierea a trei tarabe în staţiunea Eforie suma de 18.000 lei .

Investigator: Ăă, câţi bani trebuie să-ţi aduc?

Pavalachi Marius: – 60 de milioane de fiecare…

Investigator: – Deci 60 ori trei?

Pavalachi Marius: – Şi după aia… DA …

Investigator: – Deci 180…Ăă…bunn…este ok… banii…pot să plătesc cu ordin de plată…e ok cash…

Pavalachi Marius: – Societate da … la societate cu ordin de plată…dacă vrei să vă iau contul…vă dau contul…cash era mai bine…adică se livra la ei…cum vreţi dumneavoastră…cum aveţi posibilitatea, nu-i problemă…

Investigator: – Am înţeles dar nu asta era problema … ideea era să văd dacă pot să plătesc într-o zi mai mult…

Pavalachi Marius: – Nu e problemă, veniţi, vă fac contractul … şi îmi daţi banii…neinteligibil

Investigator: – Am înţeles, deci e mai bine cash. Deci 180 cu totul, cu totul?

Pavalachi Marius: – Cu tot ce trebuie…”

Cronologic, evoluţia activităţii infracţionale este următoarea:

I. 1. Pe data de 27 iunie 2012, investigatorul sub acoperire M.C., autorizat de procuror, s-a deplasat în jurul orelor 11.00 în oraşul Eforie Nord, unde a luat legătura cu inculpatul Ceoromela Victor.

Acesta, fără a avea vreo calitate oficială legată de aparatul administrativ, i-a comunicat investigatorului „că-i poate face rost de o tonetă în vederea desfăşurării activităţii de comerţ, sens în care l-a îndrumat să ia legătura cu „Grasul”, identificat ulterior în persoana lui Smoc Iulian-Ionuţ”.

Locul de întâlnire a fost fixat pe terasa Restaurantului CHANDELLIER din Eforie Nord, unde au sosit (evident potrivit pregătirii prealabile) şi s-au aşezat la o masă alăturată, inculpaţii Pavalachi Marius, Smoc Iulian-Ionuţ şi Vaşadi Cornel.

Cu ocazia discuţiei purtate, inculpatul Smoc Iulian-Ionuţ a pretins suma de 2000 de euro, menţionând că suma este „cu tot cu şpagă”, explicând investigatorului sub acoperire că suma de 2000 de euro se compune din 1500 euro contravaloarea chiriei şi a tonetei, iar 500 de euro este mită pentru funcţionari din cadrul primăriei care îi vor acorda şi protecţie pe perioada sezonului estival.

Cu ocazia derulării acestui episod, investigatorul sub acoperire a observat cum inculpaţii Smoc Iulian-Ionuţ şi Ceoromela Victor au efectuat diferite activităţi sub coordonarea directă a inculpatului Pavalachi Marius, pentru a-i crea convingerea investigatorului (a cărui calitate respectivii o ignorau cu desăvârşire) că, într-adevăr, sunt cei care decid totul în cadrul primăriei Eforie.

În afara discuţiilor legate de modul în care urma să se plătească şpaga,  

Pavalachi Marius a ordonat (întrucât avea funcţia publică aferentă) unor lucrători de la poliţia locală să controleze nişte comercianţi din zonă, după care ceilalţi doi inculpaţi i-au spus investigatorului că „dacă este de-al lor, el nu va păţi aşa ceva, întrucât tot ce este al primăriei este al lor ”.

2. La data de 27 iunie 2012, investigatorul sub acoperire S.M.C., acţionând în aceleaşi condiţii de legalitate procedurală, a luat legătura cu inculpatul Custură Constantin (deasemeni persoană fără calitate specială în cadrul Primăriei ) care, la rândul său i-a spus că îi va pune la dispoziţie o tonetă pe strada Panselelor din Eforie, contra sumei de 3000 de euro.

Acesta s-a prezentat drept funcţionar de la primărie, arătând o legitimaţie, afirmţnd însă că lucrează „în combinaţie cu o altă persoană” şi că în prezent, 5000 sau 6000 de euro reprezintă preţul real însă cere numai 3000- „ca o favoare”.

Inculpatul menţionat a solicitat un avans din suma menţionată, pentru a-i asigura investigatorului (pe care îl percepea ca şi comerciant) – protecţia vis-a-vis de cotroalele din cadrul primărie, iar câns a fost refuzat de investigatorul sub acoperire, l-a suant şi i-a spus că deja are alt client, evident pentru a-l determina să achite banii pretinşi, cât mai rapid.

Dealtfel, în aceeaşi zi, în jurul orelor 14.00, inc. Custură Constantin l-a sunat pe investigatorul sub acoperire S.M.C., stabilind să se întâlnească după-amiază cu persoana din primărie care se ocupă cu problema tonetelor, în scopul de a-i câştiga încrederea acestuia.

3. La data de 28 iunie 2012, investigatorii sub acoperire B.F. şi C.C., în condiţii de legalitate/investire, l-au contactat pe inculpatul Pavalachi Marius, care le-a spus „că mai are trei tonete disponibile”, purtându-se de parcă el era cel care gestiona folosinţa acestor tonete.

4. În data de 29 iunie 2012, investigatorii sub acoperire B. F. şi C.C., în jurul orelor 10:30 s-au întâlnit cu inc. Pavalachi Marius, în scopul de a li se prezenta tonetele care urmau să fie închiriate.

Cu ocazia discuţiilor purtate în mai multe etape dintre investigatori şi inculpat, acesta le-a cerut ofiţerilor de poliţie judiciară suma de 18.000 de lei, „câte 6000 de tonetă” precizând că în contul acestei afaceri nu vor avea deloc, pe tot parcursul verii, niciun fel de probleme, nici cu poliţia, nici cu primăria, cu excepţia Gărzii Financiare asupra căreia „nu aveau control”.

În aceeaşi zi, în jurul orelor 12:40, inc. Smoc Iulian-Ionuţ l-a contactat pe investigatorul sub acoperire M.C., solicitându-i să vină mai repede cu suma de banii, pentru că altfel se supără lumea „deoarece i-a încurcat”.

Dealtfel, în procesele-verbale de redare în formă scrisă a interceptărilor telefonice, coroborate cu înregistrările audio-video în mediu ambiental, se certifică corectitudinea constatărilor investigatorilor sub acoperire, fapt pentru care se vădeşte legătura dintre inculpaţii nominalizaaţi mai sus.

Până la acest moment se observă că inculpatul Pavalachi Marius este cel care are puterea de a dispune în referire la tonetele/căsuţele comericale, iar ceilalţi inculpaţi sunt persoane care intermediază/racolează clienţi.

Trebuie precizat şi evidenţiat faptul că inculpaţii încercau „în mod legendat” să evite pe cât posibil afirmaţiile în clar, însă ansamblul stării de fapt şi a actelor materiale descrise mai sus, demonstrează cu prisosinţă legătura dintre ei, scopul fiind evident acela de a obţine bani prin actele şi activităţile de corupţie descrise mai sus.

II. Au fost solicitate de la judecător, atâr confirmarea actelor procedurale emise de procuror, cât şi continuarea pe mai departe a acestor activităţi/tehnici investigative, sens în care a fost emisă hotărârea judecătorească corespunzătoare.

În cadrul activităţilor specifice urmăririi penale, au fost puse în lucru autorizaţiile şi au fost organizate trei dispozitive de prindere în flagrant, după cum descriem în cele ce urmează.

a.)   La Primăria Eforie: investigatorii sub acoperire C.C. şi B.F. s-au prezentat în jurul orelor 10:30, unde s-au întâlnit cu inculpatul Pavalachi Marius.

Cu ocazia discuţiilor purtate, a apărut în biroul inculpatului Pavalachi Marius şi inculpatul Dan Bogdan, identificat ulterior drept administratorul SC EFORIE ESTIVAL SRL.

Acesta deţine beneficiul contractului de asociere în participaţiune cu Primăria Eforie sub nr. 13658/2009, pentru o durată de patru ani, potrivit căruia are dreptul să folosească toate parcările, tonetele, căsuţele din oraş urmând să împartă profitul cu primăria în cote de 65/35 %.

Legat de acest aspect, pe cale separată se deruleză cercetări în legătură cu constatarea că respectivul nu a înregistrat niciun fel de operaţiune contabilă vizând exploatarea bunurilor-obiect al contractului cu Primăria.

Investigatorii sub acoperire au remis numai 11.000 lei din cei 18.000 pretinşi anterior, deoarece incuplatul Pavalachi Marius, în discuţiile purtate anterior, a justificat că nu mai poate furniza trei tonete (relativ la care se „convenise”), ci numai două, făcându-le o reducere de 1000 lei la două tonete, după care, abili, inculpaţii Pavalachi Marius şi Dan Bogdan au încercat să creeze o aparenţă de legalitate.

Deţinând fără niciun drept ştampila societăţii SC EFORIE ESTIVAL SRL, inculpatul Pavalachi Marius, funcţionar public aflat în exerciţiul atribuţiunilor de serviciu, a completat un formular de contract în care se „închiriau” două tonete societăţii reprezentate de investigatorul sub acoperire, act în care nu se trecea preţul locaţiei, aspect de invaliditate evidentă a contractului.

Sigur că inculpatul Pavalachi Marius a acţionat astfel dat fiind înţelegerea anterioară cu inculpatul Dan Bogdan, care i-a permis utilizarea unor documente ale firmei pe care o administra tocmai pentru a creea impresia unor activităţi licite, ceea ce în mod evident, nu este cazul.

Faptul în sine demonstrează şi înţelegerea prealabilă dintre autor şi complice, pentru că alminteri Pavalachi Marius nu putea să aibă asupra sa actele şi ştampila unei firme private pe care de fapt trebuia să o controleze.

Studiul fişei postului inculpatului Pavalachi Marius demonstrează că tocmai pentru a nu-şi îndeplini corect atribuţiile de serviciu acesta a primit banii, a completat actele puse la dispoziţie de Dan Bogdan şi s-a folosit de serviciile acestuia, evident pentru a scoate „banii din Primărie”.

Cu ocazia surprinderii în flagarant, s-a depistat pe biroul funcţionarului public un număr de alte trei contracte similare, încheiate cu alte persoane juridice şi un număr de trei formulare similare necompletate, ceea ce vădeşte că activitatea de acest gen era uzuală.

Simultan cu acest flagrant, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SIF-IPJ Constanţa, au efectuat un control specific la tonetele din Eforie Nord care erau vizate de aceste contracte şi au observat că niciuna dintre acestea nu era în regulă, deşi au fost verificate în primă fază circa 20% din totalul tonetelor amplasate, adică un total de circa 150 de astfel de tonete.

Pe parcursul urmăririi penale, din conţinutul interceptărilor şi înregistrărilor ambientale şi telefonice transcrise, s-a observat că raporturile dintre Pavalachi Marius şi Dan Bogdan erau de tip şef-subaltern, întrucât ştampila societăţii SC EFORIE ESTIVAL SRL se afla la inculpatul Pavalachi Marius, deşi administrator al societăţii era cel de-al doilea, iar în discuţiile înregistrate ambiental, respectivul chiar i se adresa cu acest apelativ de „şefule”.   

Ulterior s-a mai constatat că SC EFORIE ESTIVAL SRL nu funcţiona la sediul declarat al societăţii din Eforie Nord, b-dul 23 August nr. 19 et.1 ap.7, iar documentaţia contabilă a fost găsită la domiciliul inculpatului Dan Bogdan.

Întrucât au fost relevate elemente de suspiciune gravă de săvârşire a infracţiunii de evaziune fiscală, întrucât în evidenţele contabile ale acestei societăţi nu au fost înregistrate operaţiunile economice legate de exploatarea sectorului cu tonete/căsuţe, a fost solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – ANAF – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa să efectueze un control fiscal de specialitate la SC EFORIE ESTIVAL SRL, urmând să stabilească dacă sunt ţinute evidenţele contabile, dacă sunt evidenţiate corect în contabilitate încasările aferente închirierilor tarabelor şi căsuţelor comerciale şi dacă a fost prejudiciat bugetul statului.

Prin procesul-verbal de verificare ANAF-DGFP Constanţa a constatat o serie de încălcări ale legislaţiei financiar-contabile de către reprezentanţii legali ai SC EFORIE ESTIVAL SRL, calculând un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 4.503.720,58 lei, chestiunea urmând a fi exploatată procedural pe cale separată dar în cauză disjunsă.

b.)  În aceeaşi dată 02 iulie 2012, în jurul orelor 11:00, inculpatul Custură Constantin a pretins şi a primit 2000 de euro de la investigatorul sub acoperire S.M.C., cu scopul declarat de a interveni la funcţionarul Pavalachi Marius, respectivul inculpat fiind de asemeni surprins în flagrant , fapt consemnat procedural, fiind vădit că acesta a luat banii pentru a rezolva problema închirierii tarabelor cu Pavalachi Marius – „funcţionarul care se ocupa de problemă”.

Convorbirile telefonice interceptate şi înregistrate în cauză confirmă implicarea inculpaţilor în săvârşirea faptelor de corupţie reţinute în sarcină, aceştia discutând relativ liber între ei despre sumele de bani pretinse comercianţilor interesaţi de închirierea tarabelor în staţiunea Eforie şi totodată nerefuzând discuţiile cu persoanele interesate de obţinerea unei tarabe/căsuţe comercială în staţiune, solicitând diferite sume de bani pentru aceasta.

 Spre exemplificare:

Inculpatul Pavalachi Marius

„Domn: – Da! Şi o rezolvi da?

Pavalachi Marius: – Da, o rezolv eu.

Domn: – Că mâine vreau să merg pe acolo, să-şi pună una, alta, ştii.

Pavalachi Marius: – O punem pe 4 dacă e. Pe a patra tarabă. Îi dau acolo şi i-o plătesc eu pe aia.

Domn: – Cum adică?

Pavalachi Marius: – Vă zic eu. Dau eu diferenţa din altă parte. Îi dau lu aia banii, că nu mai vine.

Domn: – A!

Pavalachi Marius: – Lângă

Domn: – Ştii care e treaba, acolo era ok, că e spaţiu.

Pavalachi Marius: – Nu mai e spaţiu oricum. Nu mai e spaţiu acolo.

Domn: – Nu mai e?

Pavalachi Marius: – Nu. S-au pus acolo toţi, unul lângă altul. S-au îngrămădit ăştia. Dar văd eu cum fac şi o rezolv eu.

Domn: – Îhî!

Pavalachi Marius: – Da. Fără probleme.

Domn: – Păi şi cum rămâne?

Pavalachi Marius: – Păi, mâine vin şi o rezolv eu. Să vină la mine să-i fac contractul ăla. Să vină şi cu ceva mărunţiş ca să-i dau şi la altă….(!)

Domn: – Bun

Pavalachi Marius: – Ne auzim mâine. Îl trimiteţi la mine?

Domn: – Da”

 

Inculpatul Custura Constantin

„Domn: – Marius de la Bucureşti. Am vorbit eu zilele astea cu tine.

Custura Constantin: – Cu ce problemă?

Domn: – Cu toneta. Sunt băiatul cu duba.

Custura Constantin: – Am una la 2000 la debarcader. N-o mai am pe aia de pe colţ, că pe aia am vândut-o.

Domn: – Stai puţin că nu te aud prea bine. E gălăgie la tine.

Custura Constantin: – Aia care am avut-o pe colţ, la corner(!) acolo, am vândut-o. Baraca aia. Taraba.

Domn: – Aşa. Păi, eu sunt ok cu actele, mi-am pregătit toate lucrurile, deci mâine pe la 10 aş putea ajunge la tine.

Custura Constantin: – Mă sunaţi. Mă sunaţi că sunt pe teren.

Domn: – Zi-mi cu ce să vin pregătit?

Custura Constantin: – Cu 2000. Vă trebuie! Pe 2000 vă dau chitanţa de pe domeniul public şi vă apucaţi de vânzare.

Domn: – Deci, îmi trebuie 2000 şi ce mai trebuie să aduc?

Custura Constantin: – Certificatul de înregistrare şi un buletin.”

 

Inculpatul Smoc Iulian-Ionuţ

„ Domn: – Auzi, dar chestia e cum luăm banii. Vezi cum iei banii moşule. Nu mergem de faţă cu el la Păvălache, să-i dăm banii.

Smoc Iulian-Ionuţ: – Păi, da mă, dar trebuia făcut contractul înainte. Vedem noi cum facem în p…a mea. Stăm cu el de vorbă. Da frate, uite trebuie să-i duc lu primaru’. Vedem noi ce-i zicem.

Domn: – Facem în felul următor: îl chemăm, mergem, mă duc cu el la Păvălache.

Smoc Iulian-Ionuţ: – Da

Domn: – Sau mergi tu cu el la Păvălache şi stai pe… Sau nu. Ca să-i dau şi banii lu Păvălache de acolo. Şi trebuie şi schimbaţi banii. Nu haleşte el euro, nu ştii?

Smoc Iulian-Ionuţ: – I-am dat ăia 200, vine 9 milioane aproape.

Domn: – Da

Smoc Iulian-Ionuţ: – Şi mai trebuie 41.

Domn: – 41, da.

Smoc Iulian-Ionuţ: – Îhî!

Domn: – Hai vedem cum facem.

Smoc Iulian-Ionuţ: – Hai, vedem noi.

Domn: – Bine.”

…………………………………….

„Domn: – Ce faci?

Smoc Iulian-Ionuţ: – Pe la Eforie pe aici. Am din aia pusă la roată.

Domn: – Da, şi ce greu e s-o dai jos. Ce faci, ce treabă ai?

Smoc Iulian-Ionuţ: – Am şi eu puţină treabă la prânz. Vine ăla să-i dau taraba aia, să-mi iau şi eu 300. După aia nu am nicio treabă. După aia îl pierd în p—a mă-sii.”

…………………………………….

„Smoc Iulian-Ionuţ: – Da.

Domn: – Ce faci jegosule?

Smoc Iulian-Ionuţ: – Uite până la Alex că am puţină treabă, apoi mă duc la Eforie că mă aşteaptă ăla să-mi dea caşcavalul.

Domn: – Păi tocmai de aia te-am sunat, că m-a sunat să mă duc să dau avansul.

Smoc Iulian-Ionuţ: – Da, da. Cred că într-o oră maxim o rezolvăm. O oră, două, după care mă duc să fac contractul şi alea. Hai pa.”

De asemenea, despre organizarea activităţii de comercializare a mărfurilor la tarabele şi căsuţele din staţiunile Eforie Sud şi Nord, în afara cadrului legal, se cunoaşte în mod notoriu de către comercianţii implicaţi, care acceptă situaţia, mulţumindu-se cu posibilitatea obţinerii unui venit chiar şi în aceste condiţii.

 

De exemplu, numitul Pîntea Ilie afirmă că de „circa 7 ani de zile desfăşoară acte de comerţ la tarabele din Eforie Nord împreună cu soţia sa, fără autorizaţie, cu acordul verbal al inspectorului din primărie, Pavalachi Marius.”

 

Numitul Mogoş Costin Eduard afirmă că din anul 2006 când am înfiinţat I.F. Mogoş Costin Eduard, am fost nevoit să plătesc cu titlul de mită diferite sume de bani numitului Pavalachi Marius pentru a-mi permite desfăşurarea activităţii comerciale în staţiunea Eforie Nord…din cunoştinţele mele, niciun agent comercial care desfăşoară activitate stradală de genul tarabe nu deţine autorizaţie de funcţionare.”

Despre sumele de bani pe care comercianţii sunt nevoiţi să la achite, fără chitanţă, inculpatului Pavalachi Marius pentru obţinerea dreptului de a vinde la o tarabă în staţiunea Eforie Nord, afirmă şi martorul Tudorescu Mihaiu, în declaraţia sa din data de 24.07.2012.

Încadrare judiciară

Faptele inculpaţilor:

1.Pavalachi Marius – inspector în funcţie de execuţie în cadrul Primăriei Oraşului Eforie, de a pretinde şi primi în mod direct (pe data de 02.07.2012 în biroul său din primărie; sumă ce a fost dealtfel negociată în data de 29.06.2012-în mod direct, în discuţia cu investigatorul sub acoperire C.C., iar în data de 27.06.2012 când a acţionat în asociere cu alţi inculpaţi pentru a crea convingerea investigatorului sub acoperire M. C. că este în regulă dacă dă mită 2000 de euro pentru închirierea unor tonete comerciale), sume de bani primite/pretinse pentru a nu-şi îndeplini în schimb atribuţiile de serviciu, care obligau la evidenţiere şi fiscalizare corespunzătoare a activităţilor aferente, folosindu-se totodată pentru crearea unei aparenţe de legalitate, de serviciile/sprijinul complicelui Dan Bogdan, în sensul descris în expozitiv, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

luare de mită- art.6 din Legea 78/2000, cu art 254 C.pen.

  2. Dan Bogdan – administrator al SC EFORIE ESTIVAL SRL, societate aflată în contract de asociere în participaţiune cu primăria Eforie vizând exact exploatarea acestor tarabe/căsuţe comerciale, de a-l ajuta pe inculpatul Pavalachi Marius să primească mita negociată, prin conferirea anticipată a unor înscrisuri ale societăţii sale ca să fie completate în vederea creării unei aparenţe de legalitate şi primirea/numărarea efectivă a banilor, pentru a fi scoşi din primărie, adică a sumei dată drept mită, în valoare de 11.000 lei, aduşi din totalul de 18.000 lei negociat între Pavalachi Marius şi investigatorul sub acoperire, ocazie cu care au fost surprinşi în flagrant, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

complicitate la luare de mită. art 26 C. pen. rap la art.6 din Legea 78/2000, cu art.254 C.pen

 3. Ceoromela Victor – persoană fără calitate oficială, fapta fiind comisă prin actul material din data de 27 iunie 2012, de a îi promite inestigatorului cu identitate acoprită M.C.- ajutorul său direct, în vederea obţinerii unei tonete comerciale în Eforie, făcând astfel ulterior, legătura cu inculpatul Smoc Iulian-Ionuţ, ocazie cu care s-au pretins 2000 de euro pentru realizarea acestui obiectiv, iar cu ocazia menţionată au asigurat prezenţa inculpatului Pavalachi Marius pe terasa Restaurantului CHANDELLIER ca să creeze convingerea seriozităţii/credibilităţii ofertei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

– trafic de influenţă, art.6, din Legea 78/2000, cu aplic art. 257 C. pen.    

 4. Smoc Iulian-Ionuţ – persoană fără calitate oficială, fapta fiind comisă prin actele materiale din data de: – 27 iunie 2012 – respectiv de a pretinde împreună cu  Ceoromela Victor, în scopul descris mai sus, suma menţionată de la acelaşi investigator sub acoperire şi, respectiv, – 02 iulie 2012, în sensul de a primi suma de 1800 de euro (din totalul de 2000 negociaţi, întrucât 200 fuseseră deja plătiţi în avans), toate aceste acte fiind comise având în vedere că pretindea că are influenţă asupra lui Pavalachi Marius, pentru a-l determina să permită amplasarea nelegală a unor tarabe în Eforie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

trafic de influenţă, art.6, din Legea 78/2000, cu aplic art. 257 C. pen.    

 5.Custură Constantin – persoană fără calitate oficială, fapta fiind comisă prin actele materiale din datele de mai jos: – 27 iunie 2012, de a pretinde 3000 de euro de la investigatorul sub acoperire S.M. pentru a-i permite amplasarea unei tonete în Eforie şi – 02 iule 2012 de a primi efectiv, în scopul declarat, suma de 2000 de euro de la acelaşi investigator sub acoperire din suma totală pretinsă, în scopul menţionat, care, potrivit promisiunii, ar fi urmat să fie realizat datorită influenţei pe care o are asupra funcţionarului Pavalachi Marius din Primăria Eforie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

trafic de influenţă, art.6, din Legea 78/2000, cu aplic art. 257 C. pen.

6. Vaşadi Cornel – persoană fără calitate oficială, fapta fiind comisă prin actele materiale din datele de mai jos: -27.06.2012 şi 02.07.2012, acesta fiind însă un fin al primarului din Eforie, calitate de care a uzat pentru comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, în sensul de a participa la întâlnirea lui Pavalachi Marius, Smoc Iulian-Ionuţ şi Ceoromela Victor de la terasa Restaurantului Chandellier, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

trafic de influenţă, art.6, din Legea 78/2000, cu aplic art. 257 C. pen.

 

Acţiune civilă

Sumele de bani ofertate drept mită/trafic de influenţă au fost recuperate cu ocazia constatării infracţiunilor în flagrant, cu excepţia sumei de 200 de euro, plătită în avans de investigatorul sub acoperire M.C., sumă ce va trebui să facă obiectul obligaţiei de restituire în sarcina solidară a inculpaţilor, respectiv de confiscare ca folos dobândit prin infracţiune.

 

Mijloace de probă

-înscrisuri

-procese-verbale

-rapoarte investigatori

-înregistrări telefonice

-înregistrări ambientale

-planşe foto

-declaraţii martori

-declaraţii inculpaţi

-p.vb. prezentare material u.p.

 

Alte date

Ulterior constatării acţiunii flagrante, s-a formulat propunere de arestare, inculpaţii fiind reţinuţi, cu excepţia lui Ceoromela Victor, care plecase în Noua Zeelandă după comiterea faptei şi până la constatarea infracţiunii flagrante. Tribunalul Constanţa a admis propunerea de arestare preventivă în data de 03 iulie 2012 pentru durata a 30 de zile, măsură ce a fost infirmată de Curte de Apel Constanţa, în recursul declarat de inculpaţi.

Cu ocazia judecăţii respectivului recurs, instanţa a considerat că sunt probleme de procedură formală, în sensul că în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale nu s-a consemnat dispoziţia de punere în mişcare a acţiunii penale.

În respectul menţiunilor judecătorului s-a îndreptat eroarea materială/omisiunea menţionată, situaţie în care ,enţiunile privind punerea în mişcare a acţiunii penale sunt cuprinse în actele procedurale aferente şi pentru înlăturarea oricărui dubiu, vor fi reiterate în cuprinsul dispozitivului.

Inculpaţii au fost refractari în anchetă, încercând să inducă în eroare organul judiciar, neînsuşindu-şi vinovăţia, de altfel evidentă.

Utilizarea dreptului la apărare prin tăcere a fost un mod de comportament procesual cvasi-universal, însă aceasta nu împiedică a se trage concluzii din faptul ca atare insuşi.

Nici apărarea formulată de Ceoromela Victor, adică de negare a responsabilităţii, nu este aptă de a-l exonera de răspunderea faptelor sale, evidenţiate de probatoriul administrat, care atestă prezenţa sa activă la negocierea cu investigatorul sub acoperire.

Inculpatul Custură Constantin s-a sustras procedurii de prezentare material de urmărire penală.

Acesta a fost căutat atât de jandarmii investiţi cu mandat de aducere cât şi de echipa procuror/poliţist, nu numai la domiciliul său ci şi în locurile frecventate, fără a fi fost găsit.

În acelaşi timp şi pe cale separată, inculpatul a fost căutat şi de echipele de jandarmi, cu acelaşi rezultat negativ.

Mai mult, numărul de telefon înscris de acesta pe declaraţia sa a fost deconectat, nemaifiind posibilă apelarea sa, drept pentru care i-a fost trimis mesaj de citare prin SMS, cf. art.175 C.pr.pen.

În condiţiile date, se va dispune sesizarea instanţei în conformitate cu art. 254 c.pr. pen., în contumacie.

Sesizăm deducerea reţinerii şi arestul preveniv din sancţiune ce se va fi aplicat.

Apreciez că pe fond se impune sesizarea judecătorului, sens în care, în temeiul art.262 pct.1 lit.b C pr.pen.:

 

DISPUN:

1. Trimiterea în judecată a inculpaţilor:  

 

Pavalachi Marius – din Eforie Nord, fără antecedente penale, căsătorit, studii superioare, pentru săvârşirea infracţiunii de:

luare de mită – art.6 din Legea 78/2000, cu art 254 C.pen.

 

Dan Bogdan – din Eforie Nord, studii superioare, administrator al SC EFORIE ESTIVAL SRL, căsătorit, nerecidivist, pentru săvârşirea infracţiunii de:

complicitate la luare de mită. art 26 C. pen. rap la art.6 din Legea 78/2000, cu art.254 C.pen

 

Ceoromela Victor – din Agigea, ospătar, căsătorit, 2 copii, studii medii,

 

Smoc Iulian-Ionuţ – din Agigea, manager SC Chandellier SRL, căsătorit, studii medii, fără antecedente penale,

 

Custură Constantin – din Eforie Nord, agent parcare SC EFORIE ESTIVAL SRL, necăsătorit, fără antecedente penale,

 

Vaşadi Cornel – din Eforie Nord, studii medii, căsătorit, director SC Vendetta Construct SRL, fără antecedente penale, fiecare în parte pentru săvârşirea infracţiunii de:

trafic de influenţă, art.6, din Legea 78/2000, cu aplic art. 257 C. pen.

Conform art. 264 C.pr.pen., dosarul se înaintează Tribunalului Constanţa, unde urmează a fi citaţi:

Inculpaţii:

Pavalachi Marius

Dan Bogdan

Smoc Iulian-Ionuţ

Vaşadi Cornel

Custură Constantin

Ceoromela Victor

Martori

Manea Daniel – director Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Primăria Eforie

Grăjdan Mihaela – contabil Direcţia Financiară, Primăria Eforie

Şerban Robert Nicolae – viceprimar oraş Eforie

Oprea Alina Elena – director executiv Direcţia Financiară, Primăria Eforie

Beca Gheorghe –  secretar Primăria Eforie

Marin Adrian Ionel

Tudorescu Mihaiu

Mogoş Costin Eduard


Cheltuielile judiciare de 10.000 lei sunt în sarcina inculpaţilor. 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult