AcasăActualitateDNA va cere arestarea lui Nicuşor Constantinescu, pentru că acesta nu s-a...

DNA va cere arestarea lui Nicuşor Constantinescu, pentru că acesta nu s-a întors la timp din Statele Unite

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că va cere în instanţă arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru că acesta nu s-a întors, în termenul impus de organele judiciare, din SUA, unde se află pentru a urma un tratament medical.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) confirmă că va cere în instanţă arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru că acesta nu s-a întors, în termenul impus de organele judiciare, din SUA, unde se află pentru a urma un tratament medical.

Surse din DNA au declarat marţi că solicitarea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv este urmarea faptului că preşedintele CJ Constanţa nu s-a întors în ţară până la 11 iunie, aşa cum dispusese instanţa.

Miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti urmează să se ia în discuţie o contestaţie a lui Nicuşor Constantinescu împotriva unei decizii a Tribunalului Bucureşti prin care s-a stabilit, în 4 iunie, legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar în cazul său.

Tot la Curtea de Apel Bucureşti va fi luată în discuţie, joi, o contestaţie a DNA faţă de hotărârea prin care Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de şeful CJ Constanţa. Acest proces ar fi trebuit să aibă loc luni, însă el a fost amânat pentru ca apărarea să aibă timp depună în instanţă o serie de acte medicale ce ar atesta starea de sănătate a lui Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu susţine că DNA cere arestarea sa preventivă întrucât s-ar sustrage urmăririi penale

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale şi că a cerut arestarea sa preventivă, deşi el a fost operat şi se află într-un spital din SUA.

Într-un comunicat transmis, marţi, prin intermediul avocatului său, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aminteşte că este internat în SUA, din luna aprilie, pentru tratarea cancerului de prostată de care suferă şi că, până în prezent, a fost supus unei intervenţii chirurgicale, urmând să înceapă radioterapia.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este din 9 aprilie 2014 în SUA, pentru tratarea cancerului de prostată, boală incurabilă în România, cu speranţă de supravieţuire mică şi în Europa. Spitalul Universitar John Hopkins din Baltimore – Statul Maryland, USA este instituţia medicală americană unde Nicuşor Constantinescu luptă, alături de echipa medicală, utilizând cele mai noi tehnologii, pentru salvarea vieţii acestuia. Nicuşor Constantinescu a fost operat cu ajutorul robotului Da Vinci, extirpându-i-se total şi radical prostata, glandele seminale, ganglionii şi nodulii din pelvis. Tratamentul ambulatoriu administrat de medicii americani, alternat cu reinternări repetate pentru tratarea efectelor secundare (incontinenţă urinară minim trei luni, spasme ale vezicii urinare, reabilitarea funcţiilor şi organelor afectate) continuă şi astăzi, 17 iunie 2014. Drena montată în pelvis colectează încă lichid zilnic în cantităţi mari, împiedicând începerea radio-terapiei cu acceleratori nucleari, pentru prevenirea extinderii celulelor canceroase” , se arată în comunicatul respectiv.

Potrivit sursei citate, DNA a cerut din nou arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, motivând că acesta s-ar sustrage urmăririi penale.

După abuzurile DNA faţă de Nicuşor Constantinescu, făcute în repetate rânduri în primavară, constând în reţinerea sa abuzivă şi hărţuirea cu rechizitorii ce fac referire la Programele Consiliului Judeţean Constanţa privind refacerea perdelelor forestiere, a livezilor dobrogene, a dotărilor informatice şi rechizitelor anuale pentru copiii din mediul rural, DNA l-a trimis în judecată pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în lipsă, cerând abuziv, din nou, arestarea preventivă a acestuia, deşi procurorii cunosc exact situaţia medicală a acestuia, din actele puse la dispoziţie, în permanenţă, de Spitalul Universitar John Hopkins, prin intermediul avocatului Marius Mocanu. Procurorii susţin în motivare că Nicuşor Constantinescu nu a început radioterapia în Statele Unite ale Americii şi se sustrage urmăririi penale, de parcă acesta ar refuza vindecarea de cancer. Realitatea este că menţinerea drenei în pelvisul pacientului împiedică începerea radioterapiei, existând interdicţia medicală pentru aplicarea tratamentului în această situaţie”, se mai precizează în comunicat.

Avocatul Marius Mocanu mai precizează în documentul citat că DNA a contestat chiar şi biopsia efectuată la Mina Minovici care confirma boala preşedintelui Nicuşor Constantinescu, precizând că toate acestea reprezintă măsuri abuzive, inumane, contrare eticii profesionale.

De fapt, DNA a infirmat, împotriva evidenţei medicale, inclusiv biopsia de la Institutul de Medicina Legală “Mina Minovici”, respectiv de şeful Secţiei Urologie a Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf Ioan” – Bucureşti, profesor doctor Geavlete, unde Nicuşor Constantinescu a fost internat pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostată. Internarea a avut loc în martie 2014, la cererea DNA pentru recursul înaintat Curţii de Apel Bucureşti, unde procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa – Nicuşor Constantinescu. Toate aceste fapte denotă ca asistăm la măsuri abuzive, inumane şi agresive, contrare eticii profesionale, din practica judiciară ale unei instituţii ce a demonstrat tuturor că se află în afara actului de justiţie. Din respect pentru constănţeni, dobrogeni şi români, vă reamintim că măsurile succesive de eliberare, dispuse de instanţă pentru Nicuşor Constantinescu, ca şi pentru primarul Radu Mazăre, nu au avut motivări medicale, ci au fost susţinute de lipsa probelor din dosarele instrumentate de DNA„, se mai arată în comunicatul transmis de avocatul Marius Mocanu.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni, judecarea contestaţiei depuse de procurorii DNA împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, care revocase măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, următorul termen fiind 19 iunie.

În 10 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar în cazul lui Nicuşor Constantinescu. Astfel, instanţa a admis atunci cererea formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu şi a dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar, deciziafiind însă contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Într-un alt dosar, în 4 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că măsura controlului judiciar stabilită de procurori în cazul lui Constantinescu este legală şi temeinică. Astfel, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar şi obligaţiile impuse lui Nicuşor Constantinescu de către Tribunalul Bucureşti prin decizia din 20 martie.

Judecătorul a respins ca nefondată cererea de revocare a măsurii controlului judiciar formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu, precum şi solicitarea de încetare a uneia dintre obligaţiile stabilite în cadrul măsurii preventive, respectiv aceea de a nu depăşi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia.

Pe de altă parte, prin decizia din 4 iunie, instanţa a admis în parte cererea formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu privind încuviinţarea de a părăsi România, în perioada 6 iunie-11 iunie, pentru a se deplasa la unitatea medicală Johns Hopkins din Chicago.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată în trei dosare şi este cercetat într-un al patrulea dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite 15 cartuşe de 9 milimetri, când au fost făcute percheziţii într-unul dintre primele două dosare. (mediafax)