AcasăActualitateDirectorii lui Mazăre – ciuruiţi de probleme penale

Directorii lui Mazăre – ciuruiţi de probleme penale

Coincidenţă sau nu, în primăria Constanţa majoritatea directorilor au, sub diverse forme, probleme cu legea. Dacă în celebrul dosar al retrocedărilor nu mai puţin de 37 de angajaţi ai primăriei au fost cercetaţi de DNA, mai sunt şi cazuri izolate în care directorii primarului Mazăre acţionează individual sau în grupuri de câte trei.

Rachieru- singur împotriva tuturor

De exemplu Ilie Rachieru, directorul RADET Constanţa, a fost de curând condamnat la doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, patru luni pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi doi ani pentru luare de mită în formă continuată. Povestea datează din anul 2005 când RADET Constanţa a încheiat cu SC Multigama Tech SRL, societate care aparţine omului de afaceri Liviu Gheorghiu, un contract de modernizare a reţelei de termoficare a oraşului, avand ca obiect „Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru 132 de puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale”. Problema a apărut în momentul în care SC Multigama Tech SRL a livrat către RADET alte produse decât cele ofertate. Petronela Georgescu, directorul Direcţiei tehnice din cadrul Regiei, a refuzat să accepte pompele achiziţionate de la firma lui Gheorghiu pentru că nu corespundeau standardelor impuse de lege. Supărat că-i strică afacerea, Rachieru a dispus revocarea doamnei Georgescu din funcţie şi a continuat nestingherit derularea contractului cu SC Multigama Tech SRL, chiar dacă produsele cumpărate nu erau cele necesare regiei.

Sesizaţi, procurorii DNA au intrat pe fir şi au demarat cercetarea contractului încheiat de RADET. După primele verificări a fost emis un comunicat de presă prin care se arata că  „în calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Ilie Rachieru şi-a indeplinit, cu ştiinţă, in mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptand ca, pe parcursul derulării contractului să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu indeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzand astfel un prejudiciu total in sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane euro)”. Cei 1,3 milioane de euro, reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se mai adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale RADET dacă Ilie Rachieru ar fi renegociat preţul contractului, deoarece contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli însă directorul a ignorat cu bună ştiinţă acestă prevedere. În comunicatul de la DNA se mai arată şi faptul că pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Rachieru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 Euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia. În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare.”

Problemele lui Rachieru cu legea nu au început la Constanţa ci tocmai la Drobeta Turnu Severin, unde a manageriat Regia Autonomă Lotus, regie pe care a reuşit performanţa să o falimenteze definitiv. În calitate de director al acestei instituţii, Rachieru a ajuns să fie cercetat în nu mai puţin de 12 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, 8 infracţiuni de fals intelectual şi alte 8 de uz de fals. În tandem cu Vasile Ciolan – nume predestinat-, şeful Oficiului Vânzare-Cumpărare Locuinţe, Rachieru a organizat o licitaţie publică pentru apartamentele disponibile din blocul VT-3 din Drobeta Turnu-Severin. Cei doi n-au respectat niciuna din normele legale şi au vândut apartamentele cu preţuri derizorii la diverse cunştinţe care au cotizat regulamentar. În urma cercetărilor de la acea vreme s-a stabilit că Rachieru şi Ciolan au prejudiciat RA LOTUS cu suma de 10.096.730 lei , prin îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu şi prin nerespectarea dispoziţiilor legale. După multe şi minuţioase cercetări Rachieru a primit ca prin minune NUP, şi astfel a fost chemat la Constanţa de către Mazăre, pentru a fi numit director la RADET.

Trei Doamne şi toţi trei

Şi dacă Rachieru a acţionat de unul singur suportând bărbăteşte consecinţele, alţi directori din primăria Constanţa au preferat să lucreze în grup, probabil pentru a împărţii nu doar banii ci şi pedepsele. Aşa se face că pe 14 decembrie a acestui an vom avea primul termen dintr-un proces ce se judecă la Galaţi şi în care sunt inculpaţi trei directori din primărie: Constantin Babuş, Marius Tărcatu şi Ionel Pilat. Aceştia au fost condamnaţi şi achitaţi rând pe rând de către instanţele constănţene, astfel că Înalta Curte de Casaţie a decis rejudecarea procesului la Galaţi. Constantin Babuş, Ionel Pilat şi Marius Tărcatu sunt acuzaţi de luare de mită, şantaj şi complicitate la luare de mită. Cel care a făcut plângerea la DNA se numeşte Dumitru Burcin şi este patronul restaurantului Pelican din zona peninsulară a Constanţei. Acesta a solicitat în anul 2002 intrarea la negociere directă în vederea cumpărării terenului aferent restaurantului însă pentru asta i s-au cerut 20.000 de euro de către directorul Babuş, un fel de taxă de şmecherie, bani care au fost ridicaţi şi livraţi de către Marius Tărcatu. Relaţia dintre Tărcatu şi Babuş nu este doar una de trafic de influenţă şi şantaj ci trece de uşile primăriei, cei doi dezvoltând împreună un bussines în domeniul farmaceutic. Şi pentru că Burcin nu a acceptat chiar din prima să dea banii, pe fir a intrat Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, care l-a ameninţat pe acesta cum a ştiut el mai bine pentru ca până la urmă să facă plata.

După lungi tergiversări şi amânări, prin sentinţa penală nr. 219/2008 a Tribunalului Constanţa, Constantin Babuş a fost condamnat pentru luare de mită la o pedeapsă de doi ani şi zece luni de detenţie iar instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei, Marius Tărcatu, angajat în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat, pentru complicitate la luare de mită, la doi ani şi jumătate de detenţie, tot cu suspendarea condiţionată a executării, iar Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice, a primit doi ani de închisoare, cu suspendare, şi interzicerea aceloraşi drepturi. Curtea de Apel însă i-a achitat pe toţi trei, astfel că DNA a cerut rejudecarea procesului de către o altă instanţă. Coincidenţă sau doar ghinion, directorii din Primăria Constanţa se află aproape toţi în atenţia DNA-ului iar pe primarul Mazăre nu pare să-l deranjeze deloc acest fapt.