AcasăActualitateCristian Șofron: ”Orașul Constanța merită mai mult, din punct de vedere teatral!”

Cristian Șofron: ”Orașul Constanța merită mai mult, din punct de vedere teatral!”

De unde ideea „loviturii” cu Hedwig and the Angry Inch?

Cristian Șofron, director al Teatrului „Stela Popescu” București:

Musicalul „Hedwig and the Angry Inch” de John Cameron Mitchell a avut un impact extraordinar la public încă de la prima sa punere în scenă pe off-Broadway, din anul 1998. Câștigător al prestigioaselor Tony Award, Obie Award, Outer Critics Circle Award, spectacolul a fost aclamat în sute de producții pe scene de pe întreg mapamondul. Piesa a fost ecranizată în anul 2001, pelicula primind premiul pentru cel mai bun regizor la Sundance Film Festival și o nominalizare la Globul de Aur. Alegerea a fost în primul rând a regizorului, maestrul Răzvan Mazilu

Despre ce este Hedwig?

Cristian Șofron: Povestea lui Hedwig este povestea unei existențe contorsionate între căutarea succesului pe scenă și găsirea împlinirii într-o existență zbuciumată și nonconformistă. Răzvan Mazilu declara în prezentarea spectacolului : „Hedwig and the Angry Inch: spectacol-concert, strigăt disperat de iubire al ființei umane. Luminează umbrele, dă proscrișilor șansa demnității și, răsturnând convenția, ne provoacă să ne privim în oglindă: Hedwig suntem noi.” Spectacolul a fost desemnat Cel mai bun spectacol la New Wave International Theatre Festival. De asemenea, premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a ajuns la Tudor Cucu-Dumitrescu pentru rolul Hedwig, iar Adriana Grand a obţinut Premiul pentru Cea mai bună scenografie pentru decorul gândit.

Ați montat la Chișinău Titanic Vals, pe care l-ați pus și la Constanța…

 Cristian Șofron: Tudor Mușatescu este unul dintre cei mai importanți scriitori ai perioadei interbelice, și nu numai, din România. Mi-am dorit mult să-l fac (și mai) cunoscut și în Republica Moldova. Textul „Titanic vals”, cred eu, este extrem de actual și în timpurile noastre. Situațiile prezentate în piesă, personajele, întâmplările pot fi întâlnite și azi, oriunde în lume.

Premiera spectacolului a avut loc de curând la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, spectatorii au fost cuceriți de limba română bogat nuanțată, de pronunția cizelată, de jocul actorilor lăsați să se bucure de libertate pe scenă, respectând totodată rigori profesioniste, inerente teatrului de calitate.

Cum vi se pare SEAS, ca idee culturală?

Cristian Șofron: O idee excelentă! Și când eram la Constanța am încercat organizarea unui festival de teatru. E evident că orașul Constanța merită mai mult, din punct de vedere teatral, mai ales după ce a câștigat marele premiu UNITER! Publicul constănțean trebuie să vadă mai mult decât comediile care vin iarna la Casa de Cultură…

 

SURSA: mcta.ro