AcasăSpecialConsal Trade-ul lui Chicheanu, „simply the best”

Consal Trade-ul lui Chicheanu, „simply the best”

Licitaţia organizată în urmă cu mai bine de doi ani de către Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa în vederea atribuirii contractului de execuţie a lucrărilor la proiectul „Dezvoltarea capacităţii feroviare în zona fluvio-maritimă a Portului Constanţa” s-a încheiat. După multe contestaţii şi litigii, firma Consal Trade SRL, a fost declarată căştigătoare, în baza unei hotărârâri judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti.

Valoarea contractului, care s-a semnat astăzi, şi care a fost adjudecat de firma omului de afaceri Constantin Chicheanu, este de 54.294.348 lei, adică 12.709.946 euro iar proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial – Transporturi.

Secretul succesului

Constantin Chicheanu este unul dintre cei mai vechi afacerişti din Portul Constanţa, reuşind performanţa de a fi implicat în aproape toate scandalurile care s-au derulat în această zonă. Numele lui a apărut prima dată în dosarul Ţigareta 2, în 1998, când Gheorghe Truţulescu le-a declarat procurorilor că cel care s-a ocupat de aranjamentele vamale ale transportului de ţigări din Portul Constanţa, a fost Chicheanu. Pe parcursul anchetei însă, Truţulescu şi-a schimbat declaraţia şi nu a mai recunoscut implicarea lui Chicheanu, gest nobil care se pare că a fost răsplătit cu bani grei de către afacerist.

Când s-a văzut scos de sub urmărirea penală, omul nostru a înţeles că poate fi mai presus de lege şi a prins aripi. Aripi care l-au dus în 2002 spre CFR, unde s-a împrietenit cu Nicolaiciuc cu care a demarat un plan de afaceri ca la carte, Astfel, în perioada 2002-2003, CFR SA a vândut aproape 700.000 de tone de locomotive, vagoane şi şine de cale ferată iar principalul cumpărător a fost SC Consal Trade SRL, firmă deţinută de Constantin Chicheanu. Preţul la care s-au făcut tranzacţiile a fost de 52USD/tonă, în timp ce pe piaţa europeană, preţul fierului vechi era de 200 euro/tonă, iar investitorii turci cumpărau fierul vechi de pe piaţa românească cu 240 USD/tonă. Calculând diferenţa dintre preţul la care a achiziţionat Consal Trade-ul fierul vechi şi preţul real al pieţei, a fost estimată o gaură de aproximativ 100 de milioane de dolari în bugetul de atunci al CFR-ului.

Povestea merge mai departe

Odată terminată afacerea cu CFR-ul, Chicheanu a mers mai departe şi a pus mâna pe mai multe servicii care au fost scoase din cadrul administraţiei Portului Constanţa. Este vorba de Serviciul de Depoluare şi cel PSI, cu navele aferente, şalupe tip „depol”, barjele antipoluare şi nava Pompier 8. Şi cum Chicheanu nu se implică până nu iese banul frumos, dacă înainte de încheierea contractului cu firma lui, administraţia portului plătea pentru prevenirea şi stingerea incendiilor 240 de dolari/lună, după semnarea contractului cu Consal Trade, preţul a crescut brusc la 1.802 dolari lunar.

Mai mult decât atât, SC Consal Trade se ocupă şi cu salubrizarea din Portul Constanţa, iar cand s-a semnat contractul preţul s-a modificat imediat astfel că, CNAPMC a început să plătească lunar 33 de dolari/mc de gunoi colectat, respectiv 84,5 dolari/mc de deşeuri industriale, în loc de 7 dolari, respectiv 5 dolari, cât plătea până atunci.  

Văzând că nu i se refuză nimic, Chicheanu a pus mâna şi pe două autoutilitare de stingere a incendiilor, unice în România, importate din Germania, pe care CNAPMC-ul le achiziţionase în leasing şi pentru care plătea o rată lunară de 44.000 euro. Pentru utilizarea acestor maşini de pompieri, Consal Trade plătea lunar către CNAPMC câte 8.000 de euro.

Mi-a şoptit o turturea…

Chicheanu nu este doar un simplu om de afaceri cu fler, noroc şi curaj, aşa cum suntem tentaţi să credem, el este prietenul de suflet al deputatului PD Laurenţiu Mironescu, fost director al CNAPMC precum şi naşul cunoscutului om de afaceri oneste Miţu Vasea. Cei doi cumetrii au în comun o pasiune mai puţin obişnuită, ambii fiind iubitori de păsărele şi membrii cu acte în regulă ai Asociaţiei Columbofile Constanţa.

Licitaţia pentru proiectul „Dezvoltarea capacităţii feroviare în zona fluvio-maritimă a Portului Constanţa” a fost cu cântec şi strigături. În urma adjudecării contractului de către Consal Trade, societăţile Arcada, Swietelsky, Leonhard Weiss şi Alpine, participante la licitaţie, au depus contestaţii. Doi ani le-a luat judecătorilor să soluţioneze cauza, doi ani grei la sfârşitul cărora au fost nevoiţi să recunoască faptul că acest Consal Trade al lui Constantin Chicheanu este „simply the best”.