AcasăActualitateComunicat de presă – Deputat Maria Stavrositu

Comunicat de presă – Deputat Maria Stavrositu

Deputatul Maria Stavrositu are o activitate intensă în calitatea sa de membru al delegaţiei României din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). În cursul săptămânii trecute, ea a finalizat raportul „Bune practici în promovarea femeii de către partidele politice”, pe care l-a prezentat în cadrul Comisiei pentru Egalitate şi Non-discriminare.

Acest demers a fost iniţiat în urmă cu 2 ani, iar documentul final a fost adoptat în cadrul şedinţei acestei comisii, desfăşurată în data de 13 septembrie la Tirana şi urmează a fi dezbătut şi adoptat în plenul APCE, în sesiunea de la începutul lunii octombrie. De asemenea, raportul Mariei Stavrositu a fost prezentat şi în cadrul Şcolii de vară a femeilor din PD-L, care s-a desfăşurat în perioada 13-16 septembrie la Costineşti, sub deviza „Respect pentru România, respect pentru femei” şi la care au participat nume sonore din cadrul partidului, personalităţi atât de la nivel local, cât şi din conducerea centrală a PD-L.

Raportul realizat de deputatul Maria Stravrositu tratează un subiect foarte actual şi de o importanţă majoră pentru toate statele membre ale Consiliului Europei, reprezentarea politică a femeilor, atât la nivelul parlamentelor naţionale, cât şi în cadrul partidelor politice, sau ale delegaţiilor acestora din cadrul unor instituţii internaţionale fiind o temă de interes pentru toţi actorii politici, fie ei locali, naţionali, sau supranaţionali. Subiectul este cu atât mai delicat cu cât situaţia femeilor care deţin diverse funcţii politice a fost şi rămâne o preocupare a multor instituţii şi organizaţii internaţionale, care caută soluţii viabile pentru creşterea proporţiei femeilor din politică, în condiţiile în care, la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei, doar aproximativ 23% dintre parlamentari sunt femei, proporţia acestora din totalul populaţiei depăşind 51%. Astfel, prin intermediul acestui raport, Maria Stavrositu intenţionează să contribuie la „dezbaterile cu privire la îmbunătăţirea reprezentativităţii parlamentelor naţionale, prin sublinierea rolului major jucat de partidele politice în promovarea şanselor femeilor de a candida în alegeri, de a fi votate şi a deţine funţii de leadership în politică”. Stavrositu este de părere că în România această chestiune ar trebui tratată cu maximă seriozitate, deoarece proporţia femeilor din numărul total al parlamentarilor este de 11,6% la noi în ţară, în condiţiile în care există state membre ale Consiliului Europei în care această proporţie depăşeşte 40% (printre acestea se numără Andorra, Finlanda, olanda şi Suedia).

Referindu-se la reprezentarea femeilor în cadrul ACPE, Stavrositu recomandă în raportul său ca toate grupurile politice să înfiinţeze organizaţii interne ale femeilor, asemănătoare celor din cadrul partidelor naţionale. În plus, ea atrage atenţia şi asupra faptului că o creştere a numărului de femei membre în delegaţiile naţionale din cadrul ACPE poate fi asigurată şi prin alte măsuri în afara cotelor interne de reprezentare, cum ar fi intensificarea cooperării dintre ACPE şi parlamentele naţionale ale statelor membre, sau promovarea iniţiativelor comune de încurajare a femeilor să participe activ în cadrul delegaţiilor naţionale.

În ultima parte a raportului său, deputatul Maria Stavrositu remarcă faptul că experienţa unor state ca Danemarca sau Finlanda arată că este foarte posibil să fie făcute progrese remarcabile în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în politică fără utilizarea cotelor de reprezentare, însă cu o societate civilă cu un grad ridicat al culturii politice şi conştientă de importanţa reprezentării echitabile a bărbaţilor şi femeilor în politică. Prin urmare, în opinia Mariei Stavrositu, cheia progresului în acest domeniu este cultura politică, iar partidele politice sunt organizaţii care au ca principală responsabilitate cultivarea acesteia, deoarece doar în acest mod poate fi asigurată trăinicia şi reprezentativitatea unei democraţii. Este necesar ca acest lucru să fie luat în serios şi de partidele politice din România, ai căror lideri nu trebuie să uite că una din misiunile lor sociale este aceea de a contribui la consolidarea culturii politice a cetăţenilor şi de a promova ideea unei reprezentări echitabile a ambelor sexe în instituţiile locale, naţionale, sau supranaţionale din care fac parte.

 

Deputat Maria STAVROSITU – RAPORTOR ÎN CADRUL COMISIEI PENTRU EGALITATE ŞI NON-DISCRIMINARE DIN ADUNAREA PARLAMENTARĂ  A CONSILIULUI EUROPEI