Cine este Victor Ciorbea, infractorul care-i face apologia lui Mazăre

Când Radu Mazăre era să-şi rupă gâtul făcând pe James Bond cu implant de păr la inaugurarea magazinului Decathlon, printre cei care îi apreciau cu entuziasm pe la diverse talk-show-uri aptitudinile de maimuţoi se afla fostul prim ministru şi actual coleg de Uniune, Victor Ciorbea. Ciorbea, care va candida la parlamentare pe listele USL în Colegul 9 din Sectorul 2 al Capitalei, are un trecut care, ca şi la Mazăre, n-ar trebui să-i permită să iasă din casă de ruşine, darămite să viseze la vreun loc în parlamentul României.

Când Radu Mazăre era să-şi rupă gâtul făcând pe James Bond cu implant de păr la inaugurarea magazinului Decathlon, printre cei care îi apreciau cu entuziasm pe la diverse talk-show-uri aptitudinile de maimuţoi se afla fostul prim ministru şi actual coleg de Uniune, Victor Ciorbea. Ciorbea, care va candida la parlamentare pe listele USL în Colegul 9 din Sectorul 2 al Capitalei, are un trecut care, ca şi la Mazăre, n-ar trebui să-i permită să iasă din casă de ruşine, darămite să viseze la vreun loc în parlamentul României.

Cariera sa politică începe încă din 1990, când se află pe lista lui Ilie Verdeţ la alegerile parlamentare. Eşecul Partidului Socialist al Muncii, pe care îl reprezenta, îl conduce către sindicate. Aici, împreună cu, Miron Mitrea, a cărui consoartă, fostă concubină, candidează pentru a doua oară din partea organizaţiei constănţene a USL, lichidează la propriu patrimoniul UGSR. Când PNŢCD-ul devine majoritar în electoratul capitalei, Victor Ciorbea accede la fotoliul de primar al Bucureştiului. În acelaşi an, orientarea neinspirată a liderilor CDR şi setea de parvenire îl mută pe acesta la Palatul Victoria. În scurt timp, aici se compromite iremediabil ca prim-ministru. Când bunul său prieten Valerian Stan, numit şef al corpului de control al guvernului, dezvăluie megaexcrocheria “Apartamentul”, ce viza în principal membrii PD, justiţiarul Victor Ciorbea, de teamă că va pierde sprijinul politic al PD-ului, il demite pe acesta din functie.

La conducerea Guvernului, vorbă lungă şi fără substanţă, ca şi astăzi, ajunge batjocura presei prin şedinţele interminabile. Pe plan legislativ, deschide poarta ordonanţelor de urgenţă. Dacă predecesorul său, Nicolae Văcăroiu, a produs patru ordonanţe de urgenţă, Victor Ciorbea ajunge la şaptezeci ca să-i dea argument succesorului Adrian Năstase să treacă de patru sute. Între cele mai derutante ordonanţe de urgenţă, bulversând legislaţia României, Victor Ciorbea emite ordonanţa care-l menţinea prim-ministru şi primar al Capitalei, în acelaşi timp. Cei avizaţi au încercat să-l oprească. N-au reuşit, dar ordonanţa a picat în parlament, chiar în timpul mandatului său. La practica intensivă a ordonanţelor, i s-a cerut de către conducerea PNŢCD şi o ordonanţă de resti­tuire a proprietăţilor. N-a avut curajul măcar să abordeze în guvern marea problemă ţărănistă. Compromis de propria incompetenta, îşi dă demisia. Partidul pe care l-a repre­zentat şi l-a slăvit timp de doi ani devine inamicul principal. Înfiinţează propriul partid – ANCD -, ca să împingă parti­dul-mamă pe panta declinului. Nu-l poate convinge nimeni să rămână alături de PNŢCD. Înţelegând după doi ani de opoziţie că nu are vreun viitor, în alegerile din 2000 revine în Convenţia Democratică, la dimensiunile de atunci.

Când liderii PNŢCD realizează pericolul candidaturii într-o alianţă, cer şefilor partidelor adunate în Convenţie să candideze pe lista PNŢCD-ului, unica şansă de a trece pragul de 5%. Un singur şef refuză: Victor Ciorbea. În declaraţiile de presă ce au urmat alegerilor din 2000, preşedintele partidului, Ion Diaconescu, îl face responsabil pe Victor Ciorbea pentru scoaterea PNŢCD-ului din Parlament.

După congresul din ianuarie 2001, cu profesorul Andrei Marga  preşedinte, Vasile Lupu, prim vicepreşedinte şi Cătălin Chiriţă secretar general, în numai şase luni, PNŢCD-ul semnala în sondaje posibilitatea trecerii pragului de intrare în Parlament. Fără curajul unei intervenţii directe, jeluindu-se la liderii Internaţionalei Creştin Democrate, Victor Ciorbea convinge conducerea PNŢCD, împotriva voinţei majorităţii membrilor, să fie primit la vârf, în postul de preşedinte CNC. Încă din ziua fuziunii a început acţiunea de subminare a conducerii statutare a partidului. Cu sprijinul altor virtuoşi naţional ţărănişti, astăzi ascunşi pe la alte partide, determină demisia profesorului Andrei Marga, preia în forţă conducerea PNŢCD, dizolvă 28 de organizaţii judeţene şi notifică liderilor locali, judeţeni şi naţionali, în număr de peste 300, care nu s-au prezentat să-i jure credinţă, prin executor judecătoresc, excluderea din partid.

Când pierde procesul la Tribunalul Bucureşti cu o parte din cei excluşi şi este invalidat ca preşedinte, aleargă din nou la liderii Internaţionalei Creştin Democrate, care, prin Silvio Berlusconi, îi cer prim-ministrului Adrian Năstase protecţia lui Victor Ciorbea în justiţie, lucru care se şi întâmplă. Aşa ajunge preşedinte  al PNŢCD, făcând public un titlu de glorie din modul cum a determinat prin trafic de influenţă soluţia Curţii de Apel Bucureşti.

Marea realizare în timpul mandatului de Preşedinte al lui Victor Ciorbea a fost golirea conturilor PNŢCD de 9 miliarde lei vechi, lăsând moştenire şi cca 6 miliarde lei datorii la sediul central şi în ţară.

Când PNŢCD a semnalat din nou şanse de revenire în Parlament, Victor Ciorbea a reapărut cu pretenţia de lider absolut. Această pretenţie apare stimulată şi de rezoluţia DNA din 19 septembrie 2011 în Dosarul nr. 197/P/2011, care-l scoate vinovat, alături de Miron Mitrea, de delapidarea fondurilor proprii din patrimoniul UGSR în valoare de 4,7 miliarde lei şi 2,7 milioane de dolari precum şi de tranzacţia generală prin care şi-au împărţit casele de odihnă şi tratament ale UGSR cât şi fondurile lichide. Dacă răspunderea penală s-a prescris, răspunderea civilă este pe cale de a-l ajunge. 

Toate încercările de a-l aduce pe Victor Ciorbea la o reorganizare statutară a partidului au eşuat la fel cum au eşuat încercările colegilor de partid de a-l determina să-şi retragă cele peste douăzeci de acţiuni în justiţie, care se desfăşoară în cele mai penibile scandaluri. După ce conducerea partidului a fost preluată de Aurelian Pavelescu,  care declara despre Ciorbea că “este un şarlatan, un om care nu are niciun fel de limită morală şi niciun fel de bun simţ”, acesta şi-a creat propria structură pe care a intitulat-o PNTCD-Aripa Ciorbea, în numele căreia a semnat un protocol cu PNL, solicitând şi primind un loc pe listele parlamentare. 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult