AcasăActualitateCe spun procurorii constănţeni despre arestarea lui Marian Sărăcilă

Ce spun procurorii constănţeni despre arestarea lui Marian Sărăcilă

La data de 08 octombrie 2012, după preluarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au început urmărirea penală şi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţii SĂRĂCILĂ MARIAN, de 55 de ani, SĂRĂCILĂ DORIN, de 25 de ani, SLOVINSCHI BOGDAN, de 26 de ani şi PENEOAŞU GHEORGHE, de 36 de ani, toţi patru din comuna Tuzla, judeţul Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice şi de tentativă la omor calificat.

Primii trei inculpaţi au fost reţinuţi de procuror pentru câte 24 de ore, după audieri, iar în privinţa celui de-al patrulea inculpat s-a constatat că se sustrage de la cercetări.

Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat ca stare de fapt că, la data de 30 septembrie 2012, în jurul orelor 17:30, după o şicanare în trafic pe DN 39, pe raza comunei Tuzla, între inculpatul SĂRĂCILĂ MARIAN şi un grup de motociclişti format din persoanele vătămate A.M., G.C., I.F.L. A.C.M. şi A.I.C., la ieşirea din localitate spre Mangalia, în zona intersecţiei cu drumul spre aerodrom, inculpatul SĂRĂCILĂ MARIAN, aflat la volanul unui autoturism de teren, a efectuat intenţionat manevre extrem de periculoase în proximitatea motocicletei conduse de I.F.L., aşa încât l-a determinat pe acesta din urmă să vireze brusc spre dreapta şi să frâneze pentru a evita coliziunea iminentă, iar din cauza criblurii de pe marginea carosabilului motociclistul s-a dezechilibrat şi a căzut în şanţul pluvial. Inculpatul a coborât din SUV-ul condus şi l-a îmbrâncit pe motociclistul care încerca să se ridice de la sol, însă acesta a ripostat, aşa că amândoi s-au lovit reciproc scurt timp. Când ceilalţi motociclişti din grup s-au oprit lângă locul altercaţiei, inculpatul i-a anunţat telefonic pe coinculpaţi, apoi şi-a luat din autoturism un baston telescopic, cu care le-a aplicat lovituri în căştile de pe cap şi la spate persoanelor vătămate A.I.C. şi A.C.M., iar când A.I.C. a fugit spre benzinăria de peste drum şi s-a refugiat, a lovit-o şi cu pumnii în figură pe A.C.M., după ce aceasta îi luase cheile din contact. Între timp la faţa locului şi-au făcut apariţia coinculpaţii, cu două autoturisme de lux, din care au coborât înarmaţi cu bâte şi răngi şi i-au atacat pe motociclişti. Motocicliştii au hotărât să fugă, pentru a scăpa de comportamentul extrem de violent al inculpaţilor, dar G.C. a fost lovit la spate cu o bâtă de inculpatul SĂRĂCILĂ DORIN, însă a reuşit să scape. Inculpatul PENEOAŞU GHEORGHE a lovit cu o ţeavă în motocicleta unui alt motociclist, persoana vătămată B.O., care circula din sens opus şi se oprise din curiozitate la locul incidentului, apoi l-a lovit şi pe A.M., din grupul iniţial de motociclişti şi l-a doborât la sol, unde cel căzut a mai fost lovit şi cu picioarele de inculpatul SĂRĂCILĂ MARIAN. Concomitent, inculpaţii SĂRĂCILĂ DORIN şi SLOVINSCHI BOGDAN l-au lovit pe motociclistul curios B.O., deşi acesta nu avea nici o legătura cu grupul de motociclişti iniţial, apoi cel dintâi inculpat a lovit-o şi pe A.C.M. la frunte, după ce aceasta îşi dăduse jos casca de protecţie de pe cap. Când alţi participanţi la trafic au fost nevoiţi să oprească la faţa locului, pentru a evita lovirea motocicliştilor care fugeau din faţa agresorilor şi traversau şoseaua, iar unul dintre ei chiar a încercat să intervină pentru aplanarea conflictului, inculpatul PENEOAŞU GHEORGHE i-a lovit acestuia autoturismul cu ranga.

În cauză a fost formulată propunere de arestare preventivă faţă de toţi cei patru inculpaţi, pentru 29 de zile, ultimul în lipsă, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa.

Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar pentru tentativa la infracţiunea de omor calificat este închisoarea de la 7 ani şi 6 luni la 12 ani şi 6 luni, cu precizarea că până la soluţionarea definitivă a cauzei orice învinuit sau inculpat beneficiază pe parcursul procedurilor judiciare penale de prezumţia constituţională de nevinovăţie.