Caravana Națională ”România fără gluten” ajunge la Constanța. Testare gratuită pentru copii privind boala celiacă

ARIG și Kaufland România au bucuria să anunțe lansarea Caravanei Naționale ”România fără gluten”, prima caravană națională de informare și testare privind boala celiacă, ce va ajunge în acest an în 10 orașe din țară.

În București, lansarea proiectului, informarea și testarea pacienților a avut loc în data de 18 mai, în cadrul Happy Gluten Free 2019.

Celelalte orașe prin care trece Caravana Națională „România fără gluten” în vara 2019:
– Craiova – 16 iulie 2019
– Iași – 18 iulie 2019
– Galați – 19 iulie 2019
– Constanța – 20 iulie 2019
– Brasov – 26 august 2019
– Cluj – 27 august 2019
– Oradea – 28 august 2019
– Timisoara – 29 august 2019
– Sibiu – 30 august 2019

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland România vin la Craiova cu prima caravana națională de informare și testare privind boala celiacă.

SESIUNILE DE TESTARE sunt destinate persoanelor care sunt incluse într-unul din grupurile de risc pentru boala celiacă (https://arig.ro/grupuri-de-risc/  – rude de gradul I ale persoanelor deja diagnosticate, persoane afectate deja de o alta boală autoimună, persoane care prezintă simptome specifice bolii celiace etc).

Testarea se realizează cu ajutorul testelor rapide Biocard Celiac Test, iar rezultatul indică prezența sau absența anticorpilor anti-transglutaminază tisulară IgA, testul cel mai sensibil pentru boala celiacă.

Pentru testare nu este nevoie de nicio pregătire prealabilă. Este insa foarte important ca persoana testată sa NU urmeze o dieta fara gluten. Alimentatia fara gluten, chiar si pentru o scurta perioada de timp, poate duce la rezultate eronate ale testarii.

Testarea presupune o simplă înțepătură în deget și recoltarea unei mici picături de sânge. Rezultatul este gata în maxim 10 minute, iar rezultatul este discutat împreună cu un medic.

SESIUNILE DE INFORMARE sunt destinate pacienților diagnosticați cu boala celiacă, dar și publicului larg interesat de această patologie. Se vor trata subiecte legate de bunul management al bolii celiace, de menținerea corectă a dietei fără gluten atât la copii, cât și la adulți, de igienă alimentară, dar și de sfaturi privind viața de zi cu zi a celiacului.

În cadrul evenimentului cei interesați se pot înscrie pentru a deveni membri ARIG.

În paralel cu sesiunile de informare și testare va avea loc Cursul pentru profesioniști ” Diagnostic și urmărire în Boala Celiacă”, curs care se adresează se adresează EXCLUSIV medicilor care doresc să își dezvolte cunoștințele în ceea ce privește identificarea corectă a simptomelor bolii celiace. Cursurile vor fi susținute de reprezentanții Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. La acest curs au acces exclusiv medicii, deoarece ARIG doreste sa ajute la formarea personalului medical catre care sa va puteti indrepta atunci cand aveti nevoie.

La toate evenimentele din cadrul Caravanei Naționale „România fără gluten” participarea este gratuită, dar este necesară înscrierea.
Datele solicitate mai jos sunt confidențiale și vor fi utilizate strict în scopul înregistrării și a comunicării cu dumneavoastră cu privire la acest eveniment.

Niciuna din informațiile de mai jos nu va fi împărtășită vreunuia din colaboratorii noștri. La aceste date are acces doar personalul  ARIG.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult