Adrian Mihălcioiu, preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, a dorit ca de Ziua Internaţională a Navigatorului să ataragă, încă o dată, atenţia autorităţilor din ţara noastră asupra problemelor cu care se confruntă personalul navigant din România.
Prima şi cea mai gravă situaţie este cea legată de convenţia STCW cu amendamentele de la Manila, care în România nu se aplică încă.
„Această convenţie reglementează atât forţa de muncă şi condiţiile navigatorilor cât şi condiţiile pe care armatorul trebuie să le pună la dispoziţia angajatului. Reglementează ambele tabere. Noi nu mai avem pavilion românesc dar avem forţă de muncă. Navigatorul român trebuie să aibă un sistem de protecţie socială conform cu cerinţele convenţiei. Ministerul Transporturilor este cel care trebuie să impună această legislaţie. Dacă până în luna noiembrie a acestui an nu se iau măsurile necesare de implementare a convenţiei, există riscul real ca marinarii români să nu mai poată naviga pe nave străine.”, a declarat Adrian Mihălcioui.
O altă problemă cu care se confruntă absolvenţii de şcoli de marină este cadeţia, perioada de stagiu obligatoriu pe care nu au unde să o desfăşoare.
„Noi am demarat, în urmă cu ceva vreme, programul „Cadetul român”, un program pentru care facem mari eforturi pentru că nu avem spusţinere din partea nimănui. Mă refer la şcolile de specialitate, la autorităţi, la CERONAV şi la agenţiile de crewing, pentru că aceştia sunt principalii beneficiari ai forţei de muncă. Cu toţii trăiesc de pe urma navigatorilor însă nu vor să îi sprijine pentru că perioada cadeţiei înseamnă investiţie şi nimeni nu doreşte să dea bani. Sindicatul Liber al Navigatorilor este dipus să participe o sumă importantă şi aşteptăm să vină şi ceilalţi, cu sume cel puţin egale, ca să putem negocia cu armatorii împărţirea costurilor pentru cadeţie. Trebuie să asigurăm transportul şi o diurnă minimă la bordul navei.”, a mai spus Adrian Mihălcioiu.
Ultimele date arată că în România sunt 35.000 de navigatori, dintre care 25.000 sunt activi pe piaţa muncii. Dintre aceştia, 16.000 reprezintă personal navigant care lucrează efectiv la bordul navei iar restul de 9.000 ocupă posturi de personal auxiliar.
Sindicatul Liber al Navigatorilor are în prezent aproximativ 5.550 de membri, chiar dacă valoarea cotizaţiei este de aproximativ 150 de dolari pe an.
„Dispunem de bani suficienţi pentru a rezolva orice problemă cu care se confruntă un membru de sindicat, aflat la bordul unei nave. Înainte de semnarea unui contract, navigatorii sunt îndrumaţi de noi, ne asigurăm că pleacă în cele mai bune condiţii şi beneficiază de sprijinul nostru în orice moment. Marinarii români încă nu conştientizează cât este de importantă afilierea lor la SLN. Oamenii ne cer ajutorul deşi nu fac parte din sindicat iar noi nu putem decât să anunţăm autorităţile pentru că nu este corect să cheltuim din banii celor care cotizează.”, a mai spus Adrian Mihălcioiu.