AcasăActualitateArhiepiscopia Tomisului, sub sechestru

Arhiepiscopia Tomisului, sub sechestru

Toate bunurile Arhiepiscopiei Tomisului au fost puse sub sechestru de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, ca măsură asigurătorie pentru recuperarea creanţelor bugetare, potrivit unui anunţ transmis, ieri, către presă. Datoriile Arhiepiscopiei sunt deja istorice şi provin din omisiunea practicată timp de mai mulţi ani de a achita contribuţiile sociale ale preoţilor. Potrivit procedurii uzuale, dacă datornicul Arhiepiscopia Tomisului nu va proceda la plata datoriilor restante, bunurile sechestrate vor putea fi vândute în cadrul unor licitaţii publice. Printre acestea, s-ar putea regăsi chiar sediul administrativ (centrul eparhial) din vecinătatea Catedralei. În replică la aceste susţineri, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că instituirea sechestrului asupra centrului eparhial, dacă a survenit în realitate, este o eroare juridică a autorităţilor fiscale.

„Bunurile sacre, respectiv cele care prin sfinţire sau binecuvântare sunt destinate exclusiv şi direct cultului sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile. Sunt asimilate cu bunurile sacre şi beneficiază de acelaşi regim juridic şi casa parohială, vatra parohială şi mănăstirească, incinta Centrului eparhial, a Centrului patriarhal. Prin urmare, sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu poate face obiectul unui sechestru. Dacă, totuşi, acest lucru s-a întâmplat, la mijloc nu poate fi decât o eroare”, se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de instituţia bisericească.

Scandalul „sechestrului” a fost reactivat ca urmare a dezvăluirilor lansate în presa centrală, cu privire la împrejurarea în care, în luna ianuarie a acestui an, ÎPS Teodosie – pe numele său de mirean Macedon Petrescu – a transferat în proprietatea sa personală un hotel de trei stele, două case şi 17 hectare de pământ din localitatea natală, Dorna Arini (sat Gheorghiţeni), ce aparţinuseră anterior SC Casa Elisabeta SRL, o firmă în care era asociată Arhiepiscopia Tomisului, la paritate cu persoana juridică Mănăstirea Dorna Arini. Presa a acreditat ideea că imobilele au fost construite din veniturile din sponsorizări ale Arhiepiscopiei Tomisului, mănăstirea de la Dorna Arini fiind prezentată drept un metoc al acesteia. Din acest punct de vedere, actul juridic prin care hotelul, casele şi terenul (deci, principalele surse de venit ale aşezământului monahal-turistic) au fost trecute în proprietatea personală a arhiepiscopului ar putea fi un tertip de sustragere de la urmărirea fiscală.

În anul 2005, când s-au emis primele somaţii de plată din partea Fiscului, ÎPS Teodosie a donat mai multe autoturisme de lux, proprietatea Arhiepiscopiei, către mănăstirile din Dobrogea (subiecte juridice distincte de Arhiepiscopie), pentru a le salva astfel de la indisponibilizarea prin sechestru. Pe de altă parte, potrivit unor informaţii acreditate de cotidianul constănţean Liderul de Opinie, o parte din banii necesari construirii aşezământului monahal-turistic de la Gheorghiţeni putea proveni din deturnarea a două credite obţinute de Arhiepiscopie în scopul declarat al achitării restanţelor către stat: primul de 17 miliarde de lei vechi, obţinut în 2005 şi garantat cu 108 bilete la ordin semnate în alb de cei nouă protopopi din cadrul eparhiei; al doilea de 500.000 de euro, obţinut în 2006 şi garantat cu două conturi curente ale Arhiepiscopiei.