Angajat al Direcţiei Sanitar Veterinară Constanţa, reţinut de DNA pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța efectuează acte de urmărire penală față de inculpații.    

PUCEREA MIHAI, consilier superior în cadrul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor în formă continuată;
Persoana juridică SC „KIRAELENYS” SRL Constanța (societate în cadrul căreia dețin calitatea de asociați fiica, respectiv soția primului menționat), în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea continuată de luare de mită şi spălare a banilor în formă continuată.
Din Ordonanța de punere în mişcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele: 
În perioada 01.11.2013 – 08.01.2014, inculpatul Pucerea Mihai, în calitate de medic veterinar în cadrul Circumscripției Sanitar – Veterinare Zonale Constanța a D.S.V.S.A. Constanța, având ca atribuție de serviciu, printre altele, certificarea respectării condițiilor sanitar – veterinare de către persoanele juridice care efectuează operațiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse care nu sunt destinate consumului uman în Porturile Maritime Constanța şi Constanța Sud – Agigea, a pretins în mod repetat sume de bani cu titlu de mită de la patru societăți comerciale în schimbul eliberării certificatelor veterinare solicitate de către acestea. În mod concret, pretinderea mitei s-a realizat prin intermediari, persoane care îl contactau pe inculpat în calitate de agenți maritimi, în numele şi în interesul celor patru societăți comerciale beneficiare ale respectivelor certificate veterinare, şi cărora acesta le remitea facturi fiscale emise de către SC „KIRAELENYS” SRL Constanța, prin care se atesta, în mod nereal, efectuarea unor servicii de dezinfecție la bordul navelor menționate în conținutul certificatelor veterinare.
Astfel, utilizând drept paravan firma „KIRAELENYS” SRL Constanța, înființată de către membrii familiei sale şi având sediul social declarat la domiciliul său, în perioada de referință, inculpatul Pucerea Mihai a încasat de la cele patru societăți comerciale beneficiare ale certificatelor veterinare, cu titlu de mită, suma totală de 193.474 lei (echivalent a circa 43.000 euro). Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, a creat aparența încasării legale acestora, în contul unor servicii pretins prestate de firma „KIRAELENYS” SRL Constanța în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate.
Inculpatului PUCEREA MIHAI şi persoanei juridice SC „KIRAELENYS” SRL Constanța li s-au adus la cunoştință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La data de 27 ianuarie 2014, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpatului PUCEREA MIHAI pentru 24 de ore. Față de SC „KIRAELENYS” SRL Constanța s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activități de natura celor în exercițiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracțiunile.
La data de 28 ianuarie 2014, inculpatul urmează a fi prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar față de SC „KIRAELENYS” SRL Constanța s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activități de natura celor în exercițiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracțiunile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Printr-un comunicat de presă, directorul DSVSA, Geromino Brănescu, anunţă că în cadrul instituţiei s-a dispus începerea unei anchete administrative prin care se va analiza activitatea de până acum a lui PUCEREA MIHAI.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult