Al zecelea punct de frontieră între România şi Bulgaria, inaugurat la Lipniţa

Marţi, 3 octombrie 2017, premierul Mihai Tudose a participat la inaugurarea Punctului de Trecere a Frontierei Lipniţa deschis în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Bulgaria, alături de omologul său bulgar, Boiko Borisov. La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, prefectul judeţului Ioan Albu, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Lipniţa.

Marţi, 3 octombrie 2017, premierul Mihai Tudose a participat la inaugurarea Punctului de Trecere a Frontierei Lipniţa deschis în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Bulgaria, alături de omologul său bulgar, Boiko Borisov.

La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, prefectul judeţului Ioan Albu, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Lipniţa.

Lucrările de amenajare şi modernizare desfăşurate au avut în vedere ca acesta să întrunească condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen.

Astfel, punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control,  spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. 

Personalul care îşi desfăşoară activitatea în  supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat prin redistribuire de la structurile Poliţiei de Frontieră.

Astăzi este un moment important astazi pentru judeţul Constanta. Am inaugurat al zecelea punct de frontieră între România şi Bulgaria. Astfel, de astazi, atât traficul de mărfuri cât şi circulaţia persoanelor este permisă între România şi Bulgaria prin punctul de trecere a frontierei – Lipniţa. Mulţumesc autorităţilor centrale pentru sprijinul acordat în implementarea şi finalizarea acestui proiect cu un impact deosebit asupra judeţului Constanţa.”, a declarat Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Primarul comunei Lipniţa, Florin Crăciun a vorbit despre importanţa acestui punct de trecere a frontierei prin prisma faptului că sunt foarte mulţi bulgari născuţi la Lipniţa care solicită frecvent diverse documente de la primărie şi care acum au posibilitatea să ajungă mai uşor în localitate.

Sunt cetăţeni bulgari născuţi în România şi cetăţeit română născuţi în Bulgaria. Oamenii trec des graniţa pentru că mereu nevoie de diverse documente. Pentru ei este o mare facilitate. Mai mult, fiind o zonă preponderent agricolă, comuna noastră are acum şansa de a se dezvolta şi din alte puncte de vedere, pentru că traficul prin acest punct de trecere nu ne poate aduce decât beneficii.”, a declarat Florin Crăciun, primarul localităţii Lipniţa.

Punctul de Trecere a Frontierei Lipnita-Kainardja funcţionează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internațional de persoane, precum și pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, iar programul de funcționare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00. Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar.

Lungimea frontierei Romaniei cu Bulgaria este de 631,3 km, iar punctele de trecere deschise traficului international de la graniţa cu Bulgaria au fost tranzitate, în acest an, de peste 6,2 milioane de călători (aproximativ 5 milioane dintre acestia fiind cetăţeni UE şi 1,2 milioane cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-bulgară aproximativ 2,4 milioane mijloace de transport.

P.T.F. Lipniţa (România)-Kainardja(Republica Bulgaria) se află situat în comuna Lipniţa,  jud. Constanta şi are corespondent pe teritoriul Republicii Bulgaria localitatea Kainardja.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în cele două puncte de trecere a frontierei sunt asigurate de către administratorii punctelor de trecere ale frontierei.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult