Acuzat de fals şi uz de fals, luare de mită, abuz în serviciu şi delapidare, Valerian Sălăvăstru, omul lui Brăiloiu, conduce cu mână de fier Eforia

Încă din iarna lui 2010, primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, şi-a adus ca şi consilier personal un tovarăş de convingeri ideologice, mare mason şi cavaler de Malta, Valerian Sălăvăstru. În scurt timp, Sălăvăstru a fost delegat de Brăiloiu să-i conducă televiziunea pe care o păstoreşte şi o finanţează cu bani din bugetul oraşului Eforie, Antena 1 de Constanţa, să-l înlocuiască din AGA al RAJA Constanţa ca să nu mai pară incompatibil şi chiar să managerieze destinele oraşului din funcţia de administrator public. Dar oare este Valerian Sălăvăstru cel mai îndreptăţit să se bucure de încrederea primarului şi a locuitorilor din Eforie? Din prisma trecutului său se pare că nu…

Încă din iarna lui 2010, primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, şi-a adus ca şi consilier personal un tovarăş de convingeri ideologice, mare mason şi cavaler de Malta, Valerian Sălăvăstru. În scurt timp, Sălăvăstru a fost delegat de Brăiloiu să-i conducă televiziunea pe care o păstoreşte şi o finanţează cu bani din bugetul oraşului Eforie, Antena 1 de Constanţa, să-l înlocuiască din AGA al RAJA Constanţa ca să nu mai pară incompatibil şi chiar să managerieze destinele oraşului din funcţia de administrator public. Dar oare este Valerian Sălăvăstru cel mai îndreptăţit să se bucure de încrederea primarului şi a locuitorilor din Eforie? Din prisma trecutului său se pare că nu…

Valerian Sălăvăstru a ocupat funcţia de director executiv la societatea “Rosal Grup”, filiala Iaşi, până la sfârşitul anului 2001. De la începutul lui 2002, a devenit şef al biroului de aprovizionare de la “Salubris”, firma de salubritate a judeţului Iaşi, de unde a plecat în anul 2005. Autorităţile locale l-au acuzat că în această perioadă a favorizat la licitaţii firma “Rosal”, printr-o altă societate, “Grădinariu Import Export” SRL, care a fost folosită ca intermediar. Pe data de 13.06.2002, în urma unei licitaţii marca Sălăvăstru, Salubris cumpără de la SC Grădinariu o autogunoieră cu suma de 850 milioane lei. Interesant e că la data respectivă cei de la Grădinariu nici măcar nu aveau utilajul ci l-au cumpărat patru zile mai târziu în schimbul sumei de 250 milioane lei de la… Rosal. La scurt timp operaţiunea s-a repetat, „Salubris” cumpărând  pe parcursul anului  2002, de la SC “Grădinariu”, două autogunoiere second-hand în valoare totală de aproximativ 1,6 miliarde lei. Pe cărţile de identitate ale celor două maşini numele societăţii “Grădinariu” nici nu s-a obosit să apară, utilajele trecând direct de la Rosal la Salubris.

Contracte plătite de zece ori mai scump

 Aceeaşi firmă, “Grădinariu”, a mai desfăşurat alte câteva afaceri cu societatea de salubritate. Astfel, “Salubris” a încheiat în 2003 două contracte cu “Grădinariu” pentru cumpărarea de eurocontainere. Este vorba de achiziţia unui număr 700 de europubele, în două tranşe, de la acelaşi furnizor. În acest caz, conform legii, ar fi trebuit organizată o licitaţie, valoarea contractelor depăşind 40.000 euro. “S-a încheiat un contract în valoare de 75.409 euro şi unul de 47.271 euro. Se impunea aplicarea procedurii de licitaţie deschisă”, au concluzionat angajaţii Primăriei Iaşi în urma unui control. Inspectorii l-au identificat pe Sălăvăstru ca fiind vinovat de încălcarea legii. Acestuia i s-a mai reproşat că a avizat şi efectuarea de plăţi ilegale către firma “Grădinariu”. “Au fost achiziţionate piese de schimb în valoare totală de 514 milioane lei şi s-a constatat că piesele au fost achiziţionate fără ca între cele două societăţi să existe încheiat un contract cu acest obiectiv”, au scris inspectorii. Aceştia au mai descoperit că foarte multe contracte au fost încheiate pe o anumită sumă, dar în realitate au fost făcute plăţi care depăşeau chiar de zece ori valoarea contractată. Un exemplu edificator ar fi contractul cu “Prodcomplex”, încheiat pentru achiziţia de şampon. În contract a fost trecută suma de 71 milioane lei, dar la “Salubris” erau contabilizate plăţi de 780 milioane lei. Inspectorii primăriei au mai sesizat şi contracte încheiate în aceeaşi zi în care era organizată selecţia de oferte, acordarea de avansuri ilegale, neperceperea de penalităţi de întârziere şi actualizări ilegale ale valorilor contractate, care au creat societăţii un prejudiciu total de peste 3,3 miliarde lei.

 “L-am comparat cu o buruiană care se întinde deoarece Sălăvăstru apărea în toate licitaţiile controversate de la Salubris…”

 Aşa spunea într-o conferinţă de presă din 2003 fostul viceprimar al Iaşului, Constantin Adăscăliţei. Pe lângă cele menţionate mai sus şi care l-au speriat pe viceprimar, Valerian Sălăvăstru este acuzat că a semnat contracte şi în timp ce era în concediu. Valoarea acestor contracte se ridică la 1,8 miliarde lei. ”Venea din concediu ca să semneze. Ca exemplu pot fi două contracte semnate în luna iunie 2003. În acte, Sălăvăstru este în concediu, perioada 10-17 iunie, dar pe contractele semnate exact în acea perioadă apare şi semnătura lui. Este vorba de două contracte în valoare de 850 milioane lei pentru achiziţia de tablă, electrozi şi elemente de protecţie” afirma viceprimarul Adăscăliţei.

În perioada în care Valerian Sălăvăstru lucra la Salubris SA, acesta si-a luat mai multe concedii medicale, în certificatele depuse fiind precizat faptul că suferă de boli asimilate codului medical G 81. Acest cod se referă la boli ale sistemului nervos, cum ar fi schizofrenie, tulburări de personalitate sau de comportament, paranoia etc.

Cavalerului de Malta i s-a mai reproşat şi implicarea mai multor rude în procesul de achiziţii de la “Salubris”. ”El s-a angajat pe 3 ianuarie 2002, iar la sfârşitul lunii, fosta sa soţie a devenit inspector la resurse umane şi apoi şef serviciu facturare-încasare”, a explicat viceprimarul. O altă manevră observată de şefii primăriei este că în martie 2004 soacra lui s-a angajat la serviciul comercial-dotări. Viceprimarul susţinea că şi cea de-a doua  soţie a lui Sălăvăstru a avut un traseu care s-a oprit în zona serviciilor care organizau licitaţii. “Actuala soţie era angajată la Salubris ca operator pe calculator, dar a fost transferată la biroul contracte pentru a avea  pe mână toate licitaţiile”, a adăugat Adăscăliţei.

Încă o ilegalitate o reprezintă valoarea facturilor telefoanelor lui Sălăvăstru. Astfel, amintea Adăscăliţei, în 2 ani a vorbit de 93 milioane lei, deşi plafonul era de 45 milioane lei. “Cât a fost în concedii, a fost plecat cu ordine de deplasare în diferite localităţi de la munte. Şi-a decontat combustibilul utilizat de maşina personală, dar şi cazarea. A beneficiat şi de diurnă deşi era în concediu”, a spus Adăscăliţei.

Activitatea lui Sălăvăstru în anii 2002 – 2004 este plină de sejururi prin diferite localităţi ale ţării, care s-au dovedit în urma controlului mici vacanţe personale plătite din banii societăţii pentru care lucra. Din şirul deplasărilor sale, cel mai elocvent exemplu este Revelionul 2003. Mândru de activitatea sa infracţională, Sălăvăstru, de abia întors dintr-o delegaţie pe banii Salubris SA, s-a gândit că merită ca sărbătorile de iarnă din 2002 să le petreacă într-o staţiune montană. Sub acoperirea titulaturii vagi “studiu de piaţă”- trecută pe ordinul de decontare, Sălăvăstru a plecat din Iaşi în ajunul Crăciunului şi s-a întors în ianuarie, după un sejur la hotelul Robinson din Predeal, deşi declara studierea pieţei de salubritate din Braşov şi Ploieşti. Similar, Sălăvăstru a plecat în delegaţii pentru “căutare de finanţatori”, “discutarea unor probleme legate de dotare” ori “prospectarea pieţei” în Bucureşti, Constanţa sau Braşov. Aproape de fiecare dată, delegaţia avea loc la sfârşit de săptămână, în zile nelucrătoare. Mai mult, şi-a făcut prin delegaţii rodajul la noua maşină personală, cumpărată în 2003. Bineînţeles, cu benzina plătită de Salubris. Ba chiar este bănuit că a umflat deconturile de combustibil pentru a mai ciupi nişte bani în plus.

Două la Prefectură…

Concediat de la Salubris, Sălăvăstru a devenit şeful Corpului de Control al prefectului Radu Prisăcaru, acuzat de fapte de corupţie. În scurt timp a devenit  persoana de nădeje a prefectului, omul prin intermediul căruia se luau şpăgile. “Aveam impresia că anumite dosare, cu un anumit interes, erau date spre analiză şi documentare şi pentru a se găsi o hibă, pentru a-i constrânge pe oameni să aibă o anumită atitudine de a da mită. Valerian Sălăvăstru cerea dosare de fond funciar, chiar dacă nu avea atribuţii în acest sens. Anumite dosare intrau în atenţia lui Sălăvăstru şi erau analizate într-un mod special, altfel decât celelalte. Se căutau puncte slabe ale documentelor, iar aceste puncte slabe erau folosite în relaţiile cu persoanele care cereau reconstituirea dreptului de proprietate”, spunea Tudor Leonte, fostul subprefect al Iaşului.

Alte acuzaţii care i se mai aduc actualului manager de Eforie sunt acelea că pe când ocupa funcţia de şef de cabinet al altui prefect de Iaşi, Nicuşor Păduraru, refuza în mod ostentativ să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu, lipsea nemotivat de la locul de muncă şi întreţinea în prefectură o atmosferă de teroare. Împreună cu Anton Doboş – directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, cu care mai nou se gratulează cu epitete gen “jeg” şi “gunoi”, Sălăvăstru controla societăţile comerciale ale căror patroni nu contribuiau politic şi financiar şi verifica instituţiile conduse de membri ai PSD sau PD. În urma acestor controale, făcea şi sesizări penale împotriva duşmanilor sau adversarilor politici ai naşului său de cununie, liberalul Relu Fenechiu. Dat afară de prefectul Păduraru din aceste motive dar şi cu suspiciunea că ar avea probleme psihice, Sălăvăstru, după un scurt popas la conducerea Oficiului Protecţiei Consumatorului, ajunge tocmai în îndepărtata Eforie, sub aripa ocrotitoare a unui personaj pe acelaşi calapod şi cu aceleaşi simptome, Ovidiu Brăiloiu.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult